Střelci zabili pákistánského brigádního generála a jeho řidiče

Islámábád - Střelci na motocyklu v Islámábádu zabili pákistánského brigádního generála Moínuddína Ahmeda a jeho řidiče, když zahájili palbu na vojenské vozidlo. Šlo zřejmě o útok islamistických povstalců. Zraněn byl i další voják z doprovodu generála. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, dává se však do souvislosti s nynější velkou ofenzívou armády v oblasti Jižního Vazíristánu, kde mají rebelové hlavní základny.

„Podle svědků přijeli dva muži na motocyklu a zahájili palbu,“ uvedl policejní představitel Abdul Kádir. Původní zprávy uváděly, že muži v autě napadeném střelbou utrpěli těžké zranění. Později bylo upřesněno, že zemřeli.

Ironií osudu byl generál Ahmed velitelem pákistánských mírových sil v africkém Súdánu. „Byl na dovolené u sebe doma. A pak toho chudáka den předtím, než se měl vrátit ke své jednotce, zabijí,“ říká Manuel Bessler z OSN.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Vražda vysokého armádního důstojníka jen zvýšila obavy z dalších teroristických útoků, které si už vyžádaly na 180 životů. Kvůli tomu středečnímu proti studentům Islámské univerzity uzavřely své dveře všechny vysoké a řada středních i základních škol. Cíl Talibanu je jasný, pomocí útoků v centru velkých měst chce donutit armádu k zastavení ofenzívy proti jeho útočišti v horách Jižního Vazíristánu. Šestý den od zahájení operace armáda tvrdě tlačí na město Kotkai, sídlo vůdce islamistů Hakimulláha Mehsúda.

Uprchlíkům chybí jídlo i léky

Vláda už několik měsíců vyzývá obyvatele kmenových oblastí, aby z míst bojů odešli. Ve sběrných místech ale rychle roste napětí. 150 000 lidem chybí střecha nad hlavou, potraviny i léky. Množství škol a univerzit v celé zemi po atentátech zrušilo výuku v obavách, že by útočníci mohli udeřit i v jejich prostorách.

Do nitra drsného horského pohraničí postupuje 28 000 pákistánských vojáků, proti nim se opevnilo na 10 000 členů Talibanu včetně asi tisícovky arabských a uzbeckých extremistů. Právě oni jsou hlavním cílem ofenzivy. Při předchozích dvou v roce 2004 se je nepodařilo zničit. Tentokrát je armáda odhodlána svůj úkol dokončit.