OSN stahuje z Afghánistánu úředníky zapletené do volebních podvodů

New York - OSN chce vyměnit víc než polovinu pozorovatelů, kteří dohlíželi na prezidentské volby v Afghánistánu. Generální tajemník organizace Pan Ki-mun řekl BBC, že by mělo odejít 200 pozorovatelů, kteří mohli mít podíl na podvodech při srpnovém hlasování. Právě opakování podvodů se chce OSN vyhnout. Ve druhém kole se 7. listopadu utká dosavadní prezident Hamíd Karzáí s bývalým ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem.

Včera volební komise po prověření hlasování v mnoha okrscích shledala, že prezident Karzáí nemohl v prvním kole dosáhnout potřebných 50 procent hlasů. Předběžné výsledky přitom vyšly tak, že dosavadní prezident získal přes 54 procent. Při volbách ale došlo podle komise k rozsáhlým podvodům, statisíce hlasů jsou neplatné. 

A podvody při volbách silně znepokojily šéfa OSN Pan Ki-muna, organizace totiž vyslala do Afghánistánu stovky pozorovatelů, kteří měli na regulérnost hlasování dohlédnout. „OSN dostala v Afghánistánu bolestivou lekci,“ okomentoval to Pan Ki-mun. 

Aby se pochybení pozorovatelů neopakovala, doporučil generální tajemník OSN Pan Ki-mun volební komisi, aby v druhém kole hlasování, které se uskuteční 7. listopadu, stáhla ty úředníky, kteří byli zapleteni do podvodů. „Pokusíme se odvolat všechny, kteří se zapletli do podvodného průběhu voleb. Zároveň zkontrolujeme všechny volební místnosti, abychom se ujistili, že se tyto podvody nebudou opakovat,“ uvedl Pan Ki-mun.

Konečné výsledky prvního kola prezidentských voleb v Afghánistánu
Zdroj: ČT24