EK zkoumá memorandum, případné sankce nevylučuje

Brusel - Evropská komise nevyloučila, že v budoucnu podnikne právní kroky vůči Česku kvůli česko-americkému memorandu o zrušení vízové povinnosti pro Čechy. Dokument nyní podrobuje zkoumání a o případných sankcích vůči ČR rozhodne až později. Komise ale připustila, že se do memoranda podařilo dostat některé pasáže výhodné i pro Evropskou unii. Zároveň ocenila, že o svém vyjednávání se Spojenými státy česká vláda informovala Brusel.

Premiér Mirek Topolánek označil včerejší podpis memoranda za zlomový v historii a za možný příklad pro ostatní země EU. „Udělali jsme průkopnickou práci pro všechny země EU. A já si myslím, že Evropská komise to ví,“ říká Topolánek. „Memorandum ocení země jako Slovensko, Estonsko, Litva nebo Maďarsko, protože jsme pro ně připravili půdu. Myslím si, že nejpozději v příštím roce by nás mohly následovat,“ dodal v rozhovoru pro ČT.

O memorandu, vízové politice a o společném vyjednávání s USA o vízech dnes debatují v Bruselu velvyslanci členských zemí unie. Ve čtvrtek se pak celou věcí budou zabývat také unijní ministři vnitra a spravedlnosti na svém bruselském zasedání. O vízech dnes bude premiér Topolánek mluvit i s americkým prezidentem Bushem.
 
Reakce středoevropského tisku vesměs příznivé
 
„Z pohledu Topolánkovy vlády je rozumné nejprve udělat správný krok k volnému cestování do USA a zakrátko potom Čechům oznámit dohodu o výstavbě amerického radaru,“ píše se v dnešním vydání slovenského deníku Pravda. Na české veřejné mínění bude mít podle novin vliv fakt, že Češi mají šanci se zrušením víz předběhnout ostatní nové členské země EU.
 
Polský deník Rzeczpospolita píše, že Poláci mohou Čechům jen pogratulovat. Podle listu Česko v USA uspělo s klidnou taktikou vyjednávání. Z rakouských novin memorandum zaujalo pouze Kurier, který píše, že „Česko opustilo řady EU a rozhodlo se jednat s USA na vlastní pěst, čímž vzbudilo nevoli v unii“.