Pákistánská armáda pokračuje v ofenzivě proti Talibanu

Islámábád – Třetím dnem pokračují tvrdé boje vládních jednotek proti Talibanu. Pákistánská armáda si zřídila několik dočasných základen přímo v horách u hranic s Afghánistánem. Chce tak izolovat povstalce na jejich základnách. Údaje o počtu mrtvých nejde ověřit, armádní zdroje uvádí za posledních 24 hodin 18 zabitých ozbrojenců a dva mrtvé vojáky. Agentura AFP píše o devíti mrtvých vojácích a 78 zabitých islamistech za celou dobu ofenzivy. Desetitisíce obyvatel utekly do nejbližších uprchlických táborů. V několika pákistánských městech uzavřela vláda z bezpečnostních důvodů školy.

Informace z bojiště o počtech mrtvých nelze ověřit z nezávislých zdrojů, protože novináři se na místo prakticky nedostanou. Zatímco pákistánská vláda mluví o 78 mrtvých povstalcích a šesti vojácích, mluvčí Talibanu řekl, že rebelové způsobili armádě „těžké ztráty“, zatlačili vojáky zpět na jejich základny, desítky jich zajali, přitom sami neztratili jediného muže.

Nejtěžší boje se podle pákistánské rozvědky soustřeďují kolem měst Džandola, Razmak a metropole oblasti Vana. Armáda prý obklíčila rebely v jejich hlavní baště v severní části Jižního Vazíristánu a pěchota podporovaná letectvem a dělostřeleckou palbou na povstalce útočí ze severu, jihozápadu a jihovýchodu.

Armáda se snaží povstalce obklíčit

Pákistánský korespondent zpravodajského serveru BBC Saíd Šoaíb Hasan z města Déra Ismáíl Chán v Severním Vazíristánu sdělil, že armáda již také získala kontrolu nad pohořím Ingalmall na hranici s Afghánistánem. Tím by měla odříznout dodávky pro povstalce z Afghánistánu a zajistit, že odtud nepřijdou další posily.

Extremisté z řad Talibanu a al-Káidy již dlouhou dobu využívají oblast Jižního Vazíristánu jako základnu, odkud podnikají výpady proti pákistánským úřadům, mezinárodním silám v sousedním Afghánistánu i civilním cílům ve světě. Taliban má v Jižním Vazíristánu k dispozici podle odhadů 10.000 místních a 1500 zahraničních bojovníků, včetně asi tisícovky obávaných uzbeckých radikálů. Pákistánská armáda zatím do oblasti vyslala asi 30.000 vojáků.

Do Pákistánu dnes přicestoval vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii David Petraeus, který má na starosti také válku v Iráku a v Afghánistánu. S pákistánskými politickými a vojenskými vůdci se sejde rovněž americký senátor a někdejší demokratický kandidát v amerických prezidentských volbách v roce 2004 John Kerry.