Drsný turecký seriál pobouřil Izrael

Jeruzalém/Ankara – Diplomatickou roztržku způsobil na Blízkém východě turecký televizní seriál Ayrılık (Rozchod). Nejde ani tolik o jeho uměleckou úroveň, jako spíše o to, že zobrazuje izraelské vojáky jako vrahy dětí a nemluvňat. Beztak již napjaté vztahy mezi Jeruzalémem a Ankarou jsou tak podrobeny další zkoušce: izraelské ministerstvo zahraničí si dnes pozvalo na kobereček tureckého velvyslance, kterému oficiálně tlumočilo protest proti „cílenému protiizraelskému štvaní“.

Podle izraelské diplomacie jsou izraelští vojáci v seriálu o životě fiktivní palestinské rodiny na okupovaných územích prezentování jako sadističtí vrazi dětí, což v židovském státě vyvolalo velké pobouření. Úryvky ze seriálu z produkce turecké televize TRT ve středu večer vysílala i izraelská televize.

V jedné ze scén se izraelský voják blíží k palestinskému děvčátku, které stojí zády ke zdi v úzké uličce. Dívka se nevinně usmívá, voják ale chladnokrevně zamíří a z blízkosti jí z pušky prostřelí hrudník. V další scéně zase izraelští vojáci na kontrolním stanovišti usmrtí nemluvně, jinde zase izraelské komando pálí na neozbrojené Palestince.

Podle izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana je seriál „štvaním nejhrubšího kalibru, k němuž navíc dochází s podporou tureckou vlády“. Vysílat seriál, zobrazující izraelské vojáky jako chladnokrevné vrahy, by bylo nepatřičné i v nepřátelské zemi. Tím hůř, že se tak děje ve státě, s nímž má Izrael diplomatické vztahy, rozčílil se Lieberman.

Agentura DPA připomíná, že turecko-izraelské vztahy se výrazně zhoršily po zimní měsíční izraelské ofenzivě v pásmu Gazy, kterou Ankara tvrdě kritizovala. Před několika dny dokonce Turecko odřeklo letecké cvičení NATO kvůli plánované účasti Izraele.

Izrael odmítá zprávu o zločinech v Gaze

Během války v Gaze zahynulo před devíti měsíci 1 400 Palestinců a pět tisíc dalších bylo raněno. Na dnešním mimořádném zasedání Rady OSN pro lidská práva izraelský zástupce Aharon Lešno Jaar řekl, že přijetí zprávy o válečných zločinech spáchaných při bojích v Gaze bude „odměnou terorismu a vzkazem teroristům všude na světě“ a zmaří naději na obnovu mírových jednání s Palestinci. Izrael považuje zprávu za nevyváženou a naprosto neobjektivní. Upírá prý Izraeli právo na sebeobranu a její závěry jsou postaveny výhradně na svědectvích získaných v pásmu Gazy.

  • Záběry z tureckého seriálu Ayrılık autor: ČT24, zdroj: YouTube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1178/117770.jpg
  • Turecký seriál Ayrılık o násilí v Palestině autor: ČT24, zdroj: YouTube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1178/117771.jpg
  • Izraelský voják v seriálu Ayrılık autor: ČT24, zdroj: YouTube http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1178/117768.jpg