Proces s Karadžičem začne 26. října

Haag – Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes rozhodl, že proces s bývalým bosenskosrbským vůdcem Radovanem Karadžičem začne 26. října. Termín začátku soudu se již několikrát odložil. Bývalý vůdce bosenských Srbů je obviněn z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a z genocidy, jichž se údajně dopustil za války v Bosně v první půli 90. let. Karadžić byl zatčen loni v červenci po 13 letech na útěku. Obvinění odmítá a proces označuje za politický. Hrozí mu doživotí.

Karadžić už začátkem září požádal o odklad procesu o deset měsíců, aby se na něj mohl řádně připravit. Poukázal zvlášť na to, že obžalovací spis má 938 tisíc stran. Soud ale tento týden Karadžičovu žádost odmítl.



Zamítl rovněž jeho žádost o stažení veškerých obvinění, protože mu bývalý americký vyjednávač Richard Holbrooke slíbil imunitu, když se Karadžić stáhne z veřejného života. Holbrook existenci takové dohody totiž popírá.

Karadžič se bude obhajovat sám, pomáhat mu ale bude americký advokát Peter Robinson. Proces začne dvoudenním projevem obžaloby. Ta představí všechny své svědky, předloží soudu také všechny důkazy proti Karadžičovi.