Na Kubě drží od června dva Čechy

Havana - Kubánci zatkli v Havaně dva Čechy. Podle rozhlasové stanice Frekvence 1 kvůli tomu, že pobuřovali homosexuálním chováním. O případu informoval Českou televizi i mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka, podle kterého byli oba muži zadrženi již v červnu. Jako důvod zatčení ale homosexualitu neuvedl. Muži se měli dopustit trestného činu, homosexualita není na Kubě trestná.

„Podle našich informací došlo letos 23. června k obvinění dvou občanů České republiky z trestného činu způsobení škody s návrhem trestu na odnětí svobody. Na základě informací, které máme k dispozici, však předmětný soud dosud neproběhl. Oba obvinění jsou v pravidelném kontaktu s naším zastupitelským úřadem,“ uvedl Řepka pro ČT. 

Další podrobnosti k případu ale nesdělil, není tak jasné, z jakého trestného činu jsou vlastně Češi obviněni. Homosexualitu ale jako důvod zatčení ministerstvo zahraničí neuvedlo. 

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Rozhlasová stanice Frekvence 1 nicméně informovala o tom, že muži byli na Kubě na dvoutýdenní dovolené. Před návratem do Prahy pak byli zadrženi kvůli homosexualitě. „Měli velmi pobuřovat svým homosexuálním chováním, jsou partneři,“ řekl Frekvenci 1 jeden z příbuzných českých turistů. Muži prý byli opilí a napadli policistu, který je okřikl.

To, že jsou muži milenci, by ale neměl být důvod k zatčení. Na Kubě není homosexualita trestná. V posledních letech sem na dovolenou jezdí stále více homosexuálních párů. Co tedy bylo důvodem zatčení dvou Čechů, stále není jasné. 

Po kubánské revoluci byli homosexuálové ideologičtí devianti

Homosexuálové to ale na Kubě neměli v minulosti jednoduché. Po kubánské revoluci v roce 1959 byli gayové a lesby označeni za asociální živly a ideologické devianty. Mnozí přišli o práci a někteří skončili v pracovních táborech.  

Tisíce dalších uprchly ze země. V roce 1979 přestala být homosexualita trestným činem, přesto mohli být gayové či lesby odsouzeni na tři měsíce až jeden rok vězení za veřejné pohoršování. Homosexualitu označil Fidel Castro za normální teprve v roce 1992.