Norský Nobelův výbor se brání: Kdo jiný než Obama?

Oslo - Norský výbor pro udělování Nobelovy ceny míru si pevně stojí za oceněním amerického prezidenta Baracka Obamy. Členové výboru potvrdili, že jejich rozhodnutí bylo jednomyslné, a odmítli hlasy kritiků, podle nichž Obama ve funkci ještě nic nedokázal. Snaha o usmíření Západu s muslimským světem a revize plánů na vybudování protiraketového štítu v Evropě podle předsedy výboru Thorbjörna Jaglanda přispěly ke snížení napětí ve světě a Obama letos na světě udělal pro mír nejvíc.

Americký prezident obdržel Nobelovu cenu za mír minulý pátek. Rozhodnutí Nobelova výboru bylo překvapivé a vyvolalo řadu nesouhlasných reakcí.

Udělení ceny Obamovi ale hájila i bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová. Podle ní má ocenění Obamu povzbudit k tomu, aby se dál angažoval v mezinárodních záležitostech a aby Američané pochopili, jaká je jejich role ve světě. Albrightová ve Phoenixu, kde od Arizonské ženské nadace získala cenu za celoživotní dílo, připomněla klíčové Obamovy projevy v Káhiře a Praze: v Egyptě vyzval k nové fázi vztahů s muslimských světem, v České republice poprvé podrobně představil svou vizi světa bez jaderných zbraní.

Barack Obama po skončení brífinku k udělení Nobelovy ceny za mír
Zdroj: ČT24