Mezi USA a Pákistánem to jiskří

Washington - Spor mezi Pákistánem a Spojenými státy vyvolaly podmínky, které Američané spojují s navýšením vojenské pomoci. Výměnou za ztrojnásobení poskytované částky na 7,5 miliardy dolarů (130 miliard korun) během příštích pěti let chce Washington od Islámábádu mimo jiné razantnější postup proti teroristickým skupinám, zastavení jejich podpory či podávání pravidelných zpráv o pokroku v boji proti terorismu. Pákistánská opozice, média a především armádní špičky proti tomu protestují a považují to za vměšování do vnitřních záležitostí.

Podle analytiků přichází spor v nejhorší možnou dobu, kdy pákistánská vláda ztrácí kontrolu nad prudce se zhoršující bezpečnostní situací. O věci v úterý jednal šéf zahraničního výboru Senátu USA John Kerry s pákistánským ministrem zahraničí Šáhem Mahmúdem Kureším. Ten se do Spojených států vrátil jen týden poté, co zde zákonodárcům osobně děkoval za ztrojnásobení vojenské pomoci.

Pákistánským armádním špičkám vadí, že chce Washington Islámábádu diktovat, jak má čelit bezpečnostním hrozbám. Tlak na razantnější postup proti teroristům vnímají kritici jako nepřípustné vměšování, či dokonce ohrožování národní bezpečnosti. „Rádi bychom, aby předseda zahraničního výboru se svým týmem naše výhrady blíže prozkoumal a zohlednil,“ požádal šéf pákistánské diplomacie. Jeho druhá cesta do Washingtonu podtrhuje pákistánskou nedůvěru k záměrům USA a rozpory mezi slabou civilní vládou a vojenským vedením, které jihoasijské zemi vládlo více než polovinu z 62 let její existence.

Vojenská pomoc vyvolává napětí mezi USA a Pákistánem (zdroj: ČT24)

John Kerry, šéf zahraničního výboru Senátu USA:

„V plánu pomoci není nic, co se dotýká pákistánské bezpečnosti. Tečka. Konec diskuse.“

Kerry to ale považuje za nedorozumění. „Podmínky, které se k určitému typu vojenské pomoci vážou, nevyžadují od Pákistánu nic jiného, než co prosazují tamní vláda i opozice. Daný zákon také nijak nesouvisí s působením soukromých bezpečnostních firem nebo s útoky bezpilotních letadel, jak tvrdí média. A už vůbec nic v něm neomezuje pákistánskou suverenitu. Nic takového nemáme v úmyslu,“ zdůraznil senátor a jeden z autorů návrhu na zvýšení americké pomoci Pákistánu. Americká strana prý nehodlá podmínky pomoci jakkoliv měnit.

Demokratický senátor a bývalý neúspěšný kandidát na prezidenta USA John Kerry
Zdroj: ČT24
Vydáno pod