Clintonová přijela do Moskvy utužit vzájemné vztahy

Moskva – USA a Rusko značně pokročily při přípravě nové odzbrojovací dohody, která má být uzavřena do konce roku. Oznámil to dnes po jednání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou její ruský protějšek Sergej Lavrov. Tématem jejich rozhovorů byl mimo to i americký protiraketový systém nebo sankce proti Íránu. Naopak na téma stavu lidských práv v Rusku nedošlo.

Americko ruské vztahy se mění. Zejména americká strana zdůrazňuje, co obě země spojuje, a obloukem se vyhýbá kontroverzi. Podle ruského tisku poradce Hillary Clintonové naznačil, že se Washington napříště zdrží kritiky ruského stylu demokracie. To má otevřít prostor pro spolupráci v globálních otázkách. První, s kterou Clintonová přijela, je jaderné odzbrojování. „Naším cílem zůstává uzavřít novou dohodu do 5. prosince, kdy vyprší stávající smlouva START-1,“ uvedla dnes Hillary Clintonová.

Ta dnes v Moskvě hlavně vysvětlovala nové záměry ohledně americké protiraketové obrany. Místo Bushova štítu ve střední Evropě hodlá Obama vytvořit levnější a mobilnější protiraketovou obranu. Obě strany se dnes dohodly, že budou pokračovat vzájemné konzultace. Clintonová řekla, že na plánech vystavět protiraketový deštník by se měly USA i Rusko podílet společně.

„Máme zájem spolupracovat a rozvíjet vztahy s Ruskem, včetně společného vyhodnocování hrozeb či vytvoření střediska pro výměnu informací, abychom učinili protiraketovou obranu společným dílem,“ řekla americká ministryně v Moskvě. „Je důležité dohodnout se, jak budeme společně reagovat na hrozbu, jíž společně čelíme,“ dodala.

Zřeknutí se Bushova plánu byl podle Lavrova „krok správným směrem“. „Čím podrobněji se s novou koncepcí seznámíme, tím rychleji můžeme dospět k poznání, zda můžeme projekt budovat společně,“ řekl také.

Lavrov: Sankce proti Íránu by byly kontraproduktivní

Clintonová jednala dnes s Lavrovem také o jaderném programu v Íránu, proti kterému Spojené státy ostře vystupují. Rusko se zatím k nátlaku na Írán staví zdrženlivě. Clintonová dnes po jednání oznámila, že USA nebudou naléhat na Rusko, aby podniklo nějaké kroky proti Íránu. Americká ministryně zahraničí nicméně ujistila, že Spojené státy budou nadále usilovat o zpřísnění sankcí proti Íránu, pokud ten nebude ochoten jednat se Západem o svém jaderném programu.

Sankce by podle ruského ministra zahraničí Lavrova byly v tuto chvíli „kontraproduktivní“. Nyní je podle něj nutné všechny síly vrhnout do diplomatických jednání s Teheránem.

Návštěva bez kritiky stavu lidských práv

Mezi Washingtonem a Moskvou podle Clintonové přetrvávají i rozpory, kupříkladu v otázce celistvosti Gruzie, ale to by nemělo bránit rozvoji vztahů. „Věříme, že můžeme prohloubit naše vztahy a spolupracovat ku prospěchu našich národů,“ zdůraznila ministryně při přijetí u prezidenta Medveděva v jeho rezidenci za Moskvou.

Lidská práva byla vždy ústředním tématem návštěv amerických ministrů zahraničí v Rusku, Clintonová se ale během oficiálních rozhovorů k této problematice vůbec nevyjádřila.