Francouzi se bouří proti protekci pro Sarkozyho syna

Paříž – Francouzi protestují proti protekci pro Sarkozyho syna. Francouzský prezident totiž našel čtyřiadvacetiletému synovi lukrativní práci, mladý Jean Sarkozy by se měl stát šéfem veřejnoprávní společnosti EPAD (l'Établissement public d'aménagement de la Défense). Ta spravuje pařížskou čtvrť La Défense, což je jedno z největších center obchodu ve Francii. A to se veřejnosti nelíbí. Představitelé levicové i centristické opozice kritizují prezidenta za to, že svého syna protežuje.

Proti Jeanu Sarkozymu se zvedla vlna odporu. Prezidentův syn má totiž šéfovat nejdůležitější hospodářské čtvrti v Paříži. Kritici tvrdí, že nezkušený nedostudovaný právník toto místo dostane jen díky protekci, kterou mu zajistí jeho otec – francouzský prezident Nicolas Sarkozy. 

Mladý Jean Sarkozy dosud působil jako šéf skupiny pravicové vládní většiny ve správní radě departementu Hauts-de-Seine u Paříže, do kterého La Défense patří. Právě tato rada se nyní prý rozhodla prezidentova syna povýšit do funkce šéfa EPAD. 

Mladý Sarkozy se proto brání, že má již ze své práce v radě dostatek zkušeností. Představitelé vládní většiny se mladého Jeana zastávají. Podle nich se totiž nemá pohlížet na věk funkcionářů, ale na jejich schopnosti.

Sarkozy - tohle jméno otevírá dveře k byznysu

„Kdyby Jean Sarkozy neměl jméno, které má, byl by na místě, kde je dnes?“ vznesla ale řečnickou otázku bývalá prezidentská kandidátka socialistů Ségolene Royalová.   

Šéf centristů François Bayrou zase prohlásil, že „všechny pevné pilíře, na kterých se naše země vybudovala v rovině principů, umírněnosti a rozumu, se kymácejí a rozpadají“. Centristický poslanec Christophe Grébert dnes ráno zahájil na internetu podpis petice, ve které žádá Jeana Sarkozyho, aby se záměru kandidovat na šéfa společnosti EPAD vzdal a nyní především dokončil svá studia práv a prošel několika stážemi v podnicích. Petici dosud podepsalo na 8 000 lidí. 

Za necelé dva týdny mají zájemci o funkci předložit svou kandidaturu departementální radě, která pak má o novém šéfovi EPAD hlasovat 4. prosince. Podle Sarkozyho odpůrců je ale vítěz předem jasný.

La Défense, zastřešovaná státní společností EPAD, soustřeďuje 200 tisíc pracovních míst a přes tři miliony metrů čtverečních kanceláří, z nichž mnohé patří sídlům velkých francouzských podniků a bank jako Total či Société Générale.

Vydáno pod