Členské státy EU si pomůžou se získáním vakcíny proti prasečí chřipce

Brusel/Lucemburk – Ministři zdravotnictví Evropské unie se dnes v Bruselu dohodli na tom, že si členské státy budou vypomáhat se získáváním vakcín proti takzvané prasečí chřipce. Pokud některé ze zemí nebudou mít dostatečné zásoby očkovací látky, ostatní jim vypomůžou. Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace se celosvětově virem H1N1 nakazilo asi 375 tisíc lidí. Víc než čtyři a půl tisíce z nich nemoci podlehlo a z toho nejmíň 170 jich bylo v Evropě. Očkovat proti nákaze by se mohlo začít již v listopadu letošního roku.

V současnosti v Evropské unii existuje pět zemí z celkových 27, které dosud nenakoupily žádnou očkovací látku. Jde o menší země (Litva, Lotyšsko, Estonsko, Malta a Bulharsko), které prý nemají dostatečnou sílu, aby si mohly pro nákup látky vyjednat výhodné podmínky. Nakonec tak nejspíš podají nabídku na nákup vakcíny proti chřipce typu H1N1. 

Ve hře je ale také možnost, že pro země, které vakcínu nemají, nebo jí mají nedostatek, nakoupí očkovací látku Evropská komise. Některé země si objednaly vakcínu pro celou populaci (Velká Británie, Finsko), některé zase jen pro zlomek obyvatel. Mezi podobné případy přitom patří i Česko, které si objednalo zhruba jeden milion vakcín.   

Ministři zdravotnictví se dnes zároveň dohodli i na tom, že vznikne agentura pro infekční nemoci, která bude situaci v unii monitorovat.

Vakcíny na boj proti nákaze jsou připraveny, Evropská komise schválila jejich prodej na konci září. Jedná se o očkovací látky od švýcarské společnosti Novartis a britské GlaxoSmithKline. Vzhledem k rozsahu a nebezpečnosti choroby je o nově vyvinuté léky velký zájem.

Očkovat co nejdříve

První zájemci se očkování mohou dočkat během tohoto měsíce nebo na počátku listopadu. Je totiž nejvyšší čas, období akutních onemocnění dýchacích cest právě začíná. Některé předpovědi varují, že by se nebezpečnou chřipkou mohlo nakazit až třicet procent lidí.

Proti prasečí chřipce však nemusí chránit pouze přípravky vytvořené vědci v laboratořích. Například japonská firma specializovaná na pánskou konfekci přišla na trh s oblekem, o kterém tvrdí, že nositeli poskytne před nákazou ochranu.

WHO: Jedna dávka je dostatečná

Jedna dávka vakcíny proti chřipkovému viru H1N1 by měla lidem poskytnout dostatečnou ochranu před onemocněním. Prohlásila to ředitelka oddělení pro výzkum a vývoj vakcín při Světové zdravotnické organizaci Marie-Paule Kienyová. Dostupnost vakcíny bude podle ní větší, než se původně předpokládalo. Stovce nejchudších zemí světa ji bezplatně dodá sama WHO. Bude určena pracovníkům ve zdravotnictví, kteří jsou vystaveni největšímu riziku nákazy.

  • Vakcína proti prasečí chřipce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/116916.jpg
  • WHO autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/931/93044.jpg