Hledaný brazilský moderátor se vzdal policii

Sao Paulo - Brazilský poslanec a moderátor Wallace Souza, který je podezřelý, že si objednával vraždy s cílem zvýšit sledovanost svého televizního pořadu, se dnes vzdal úřadům. Na útěku byl od pondělí, kdy na něj soud vydal zatykač pro podezření z vražd, distribuce drog a spiknutí. Regionální parlament brazilského státu Amazonas jej minulý týden zbavil imunity, aby se případ mohl soudně projednávat. Souza byl od té doby na útěku, všechna obvinění ale odmítá.

Poslanec vedl úspěšný televizní pořad o zločinnosti. Policie si ale všimla, že jeho reportéři byli u vražd vždy první, dávno před policisty, a pořizovali na místě exkluzivní záběry. Příkazy k vraždě údajně přicházely od poslance a jeho syna, který potom televizi informoval, aby se dostala na místo před policií. Souza tvrdil, že to je díky odposlechu policejních vysílaček. Tato výmluva ho prozradila, o poslední vraždě totiž neměli policisté ani tušení.

Souza v minulosti u policie pracoval, ale rozešel se s ní ve zlém a v televizi Canal Livre kritizoval, že Amazonie je zaplavena zločinem. Neobyčejně pohotové informace v televizním zpravodajství o vraždách mu pak jakoby dávaly za pravdu.

Policie Souzu podezřívá z objednání nejméně pěti takových vražd. Ty mu údajně sloužily hned dvakrát - jednak se při nich zbavoval rivalů z obchodu s drogami, jednak zvyšoval sledovanost svého televizního pořadu. Vyšetřovatelé se domnívají, že Souza byl součástí bandy, jejíchž asi 40 členů je viněno z vražd, nedovoleného ozbrojování a pašování drog.

Brazilská policie
Zdroj: ČT24