Kouřový obřad vyprovodil ostatky aboriginců na poslední cestu

Vídeň - Přírodopisné muzeum ve Vídni hostilo prastarý obřad původních obyvatel Austrálie. Ti si do místních sbírek přijeli pro ostatky svých předků, které tu jako exponáty byly umístěné desítky let. Původní Australané teď odvážejí kostry předků zpět domů, kde jim dopřejí náboženský pohřeb.

Kosti sedmnácti rodáků australských aboriginců se zhruba před stoletím staly součástí antropologických sbírek, náboženství původních Australanů ale přikazují pohřbívat zemřelé v jejich domovské půdě. Do Austrálie se už z celého světa vrátilo víc než tisíc kosterních pozůstatků. Repatriace se netýkají tisíce let starých kostí, ale lidí zemřelých většinou v předminulém století.

Tom Lawford, zástupce aboriginců regionu Kimberley:

„Lidé nepatří do muzeí. Patří domů, aby mohli odpočívat v pokoji.“

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Cestu k repatriaci ostatků původních obyvatel Austrálie především z britských muzeí otevřela dohoda premiérů Austrálie a Velké Británie Johna Howarda a Tonyho Blaira v roce 2000, připomněl vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček.

Kouřový obřad podobný tomu vídeňskému se možná brzy uskuteční i v Praze či v Brně. „Víme o tom, že i v České republice jsou takové ostatky. Snažíme se zjistit, kolik jich je a odkud pocházejí,“ řekla zpravodaji ČT ředitelka australského repatriačního programu Lori Richardsonová.

Ostatky australských aboriginců
Zdroj: ČT24