Pumový útok v Pákistánu si vyžádal 49 mrtvých a 100 raněných

Péšávar (Pákistán) – Výbuch v pákistánském Péšávaru zabil nejméně 49 lidí a více než 100 dalších zranil. Informoval o tom ministr zdravotnictví Severozápadní pohraniční provincie. Podle svědků explodoval autobus s výbušninami poblíž hlavního tržiště. Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik prohlásil, že pákistánské jednotky musí zaútočit na bašty radikálů.

„Jedna věc je jasná, s těmihle najatými vrahy, kteří si říkají Taliban, se musíme vyrovnat tvrdším způsobem,“ řekl Málik novinářům v Islámábádu. „Myslíme si, že nemáme jinou možnost než provést operaci v Jižním Vazíristánu,“ dodal.

V Péšávaru dnes zaútočil podle policie sebevrah. Bombu odpálil ve chvíli, kdy šel kolem minivanu otáčejícího se v blízkosti tržiště. Mezi zraněnými je mnoho lidí v kritickém stavu, takže počet mrtvých může stoupnout. Na záběrech z místa je vidět kostra ohořelého autobusu, hořící automobily a také zničený motocykl.

Při podobném atentátu zahynulo v Péšávaru před čtrnácti dny 11 lidí, za poslední dva měsíce se v tomto severopákistánském městě, které leží nedaleko pohraničních kmenových oblastí, odehrálo šest útoků. K většině z nich se přihlásil Taliban působící v Pákistánu.

K dnešní akci se zatím nikdo nepřihlásil. Podle agentur radikálové chtějí dokázat, že jsou schopni zorganizovat útoky ve velkých městech navzdory dosavadním armádním operacím proti nim a bez ohledu na tu chystanou. Nový šéf Talibanu v Pákistánu Hakimulláh Mahsúd nedávno pohrozil novými útoky proti „Americe i Pákistánu“. Mají být odvetou za smrt jeho předchůdce Baitulláha Mahsúda, který zahynul v srpnu po útoku amerického bezpilotního letadla v Jižním Vazíristánu.