Su Ťij usiluje o zrušení sankcí proti Barmě

Rangún – I když je barmská disidentka Su ťij v domácím vězení, povolila jí vojenská junta schůzku s diplomaty z USA, Austrálie a Británie. Tématem jejich jednání byly mezinárodní sankce proti Barmě. Barmská junta tuto schůzku povolila, protože Su Ťij koncem září v dopise jejímu vedení nabídla, že je ochotna s vládou spolupracovat a dosáhnout zrušení sankcí.

Nejde přitom o první takovou schůzku, již v sobotu a ve středu jednala Su Ťij se západními diplomaty. Dnešní setkání trvalo asi hodinu a konalo se mimo rezidenci Su Ťij, po skončení schůzky se ale okamžitě disidentka musela vrátit do domácího vězení. 

Dnešní jednání byla zatím prý jen informativní, uvedl britský velvyslanec Andrew Heyn. Su Ťij má v plánu sejít se ještě se zástupci své Národní ligy pro demokracii (NLD), to jí ale zatím junta nepovolila. 

Čtyřiašedesátiletá Su Ťij původně sankce podporovala a považovala je za účinný prostředek tlaku na juntu. Heyn řekl, že teď politička zjišťuje obsah sankcí i to, jaký vliv na Barmu mají. Brit hovořil za Evropskou unii a řekl, že vlády zemí EU jsou „připraveny reagovat pozitivně na jakýkoli konkrétní krok směrem k usmíření a demokracii“ v Barmě.

Vydáno pod