Nigerijští povstalci z MEND obnoví příští týden boje

Abuja - Hlavní skupina ozbrojenců v Nigérii po tříměsíčním přerušení bojů oznámila, že na konci příštího týdne obnoví útoky proti zařízením ropného průmyslu. „V další fázi spálíme všechna zařízení, na která jsme dosud útočili, a nebudeme omezovat ničivé útoky na ropovody,“ uvedlo Hnutí za osvobození nigerské delty (MEND). Příměří mělo umožnit mírové rozhovory poté, co prezident této africké ropné země nabídl rebelům amnestii. Obě strany se dosud k formálním rozhovorům nesešly.

Nabídku amnestie prezident vyhlásil v červnu. Na začátku října s ní souhlasilo několik významných vojenských velitelů. Dosavadní úspěch programu amnestie, který výměnou za složení zbraní zahrnuje finanční příspěvky, vzdělávání a pracovní kurzy pro bývalé bojovníky, ozbrojence oslabil, MEND však amnestii nadále odmítá a tvrdí, že zbraně složili podvodníci zaplacení vládou.

S některými z někdejších povstaleckých vůdců bude nigerijský prezident Umaru Yar'Adua v pátek v hlavním městě Abuji diskutovat o požadavcích a druhé fázi amnestie. MEND prý své zástupce nepošle. Vlastní představitele, kteří na nabídku amnestie přistoupili, MEND údajně vyměnil.

Kvůli útokům MEND a nepokojům ve svých jižních oblastech Nigérie ztratila africké prvenství v těžbě ropy ve prospěch Angoly. Násilnosti v deltě Nigeru způsobily pokles produkce ropy od roku 2006 zhruba o třetinu. Podle nigerijské centrální banky útoky měsíčně krátí příjmy země o miliardu dolarů a podílely se na růstu světových cen ropy a zemního plynu.

Rebelové údajně od vlády požadují více peněz pro ropný region, který zůstává chudý přes pět desetiletí trvající těžbu ropy. Vláda požadavek odmítá s poukazem na to, že MEND krade surovou ropu z nigerijských vrtů a prodává ji do zahraničí. Peníze MEND plynou také z výkupného za unesené pracovníky zahraničních ropných společností.