EU prý chce být mocností s právem mít i zahraniční ambasády

Londýn – Podle britského konzervativního deníku The Daily Telegraph vypracovává EU plány s cílem stát se světovou mocností s právem podepisovat mezinárodní smlouvy jménem členských zemí. Údajně se počítá i s velvyslanectvími EU v zahraničí. The Daily Telegraph se tradičně zastává protievropské pozice.

List se odvolává na důvěrný unijní dokument. Ten prý vyzývá k právním změnám k vytvoření evropské zahraniční služby EEAS (European External Service) s globálním dosahem a potřebnou právní autonomií.

Velvyslanci zemí EU prý v úterý zahájili tajně podrobná jednání o vytvoření nových institucí, a to EEAS, ministra zahraničí a předsedu EU, s čímž počítá reformní Lisabonská smlouva unie. Podle projednávaného dokumentu se podle listu dokonce plánují první unijní ambasády v New Yorku, Kábulu a Addis Abebě.

Rámcová rozhodnutí budou přijímána bez ohledu na fakt, že Polsko a Česko dosud novou smlouvu EU plně neratifikovaly, zdůraznil The Daily Telegraph. Případným zapracováním Lisabonské smlouvy EU získá nově právní subjektivitu, neboť dosud je unijní právo legislativou Evropského společenství. Unie má podle smlouvy dále mít předsedu Evropské rady voleného na dva a půl roku místo současného půlročního rotujícího předsednictví. EU má mít také jakéhosi ministra zahraničí, ač formálně se tak jmenovat nebude.

Snad nás Češi zachrání, napsal list k ratifikaci Lisabonu

Britský list poznamenává, že vyřazením Evropského společenství se odhazuje organizace, ke které se Britové původně připojili v referendu před 34 lety. „Jak jsme již dlouho varovali, Lisabonská smlouva zvyšuje moc EU na úkor evropských zemí,“ citoval list mluvčího opozičních konzervativců Marka Francoise. Podle něj se vládní labouristé rozhodli špatně, když neumožnili Britům vyjádřit se k Lisabonské smlouvě v referendu.

The Daily Telegraph 21. září v redakčním komentáři usoudil, že Česká republika vyvolává právními kroky proti Lisabonské smlouvě o reformě EU naději, že referendum o tomto dokumentu bude i v Británii. „Doufejme, že nás Češi zachrání,“ napsal tehdy tento pravicový list, podle něhož konzervativci neoficiálně vybízeli Čechy, aby ratifikaci zdržovali.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24