KLDR je otevřena jednání o jaderném programu

Pchjongjang - Severní Korea je otevřena rozhovorům o svém jaderném programu. Při setkání s čínským premiérem Wen Ťia-paem to dnes prohlásil severokorejský premiér Kim Jong-il. Čínský premiér je v Severní Koreji na třídenní návštěvě. Severní Korea se zavázala k denuklearizaci Korejského poloostrova a chce „se snažit uskutečnit tento cíl prostřednictvím dvoustranných i mnohostranných jednání“, citovala čínská televize premiéra Kima. Čínský premiér Wen Ťia-pao se dnes po příletu na třídenní návštěvu Severní Koreje setkal s vůdcem země Kim Čong-ilem.

Detaily schůzky, která je jednou z mála podobných setkání nejvyšších představitelů obou zemí, nejsou známy. Jednání čínského premiéra v KLDR se zřejmě týkají sporného jaderného programu KLDR. Severokorejský vůdce čínského premiéra osobně přivítal na letišti a pak se setkali k jednání. Samotný fakt, že se tajnůstkářský Kim Čong-il rozhodl sám vítat premiéra Číny, je signálem, že KLDR bere velmi vážně dobrou úroveň svých vztahů s Čínou. Ta je hlavním spojence KLDR, zemi podporuje politicky i ekonomicky.

Návštěva čínského premiéra, která potrvá do 6. října, se proto podle expertů ponese spíš v duchu sousedské dobré vůle než tvrdých jednání. Přesto analytici míní, že by se Peking k ničemu podobnému nerozhodl, pokud by předem nezískal od Pchjongjangu ujištění o možnosti zmírnit napětí kolem severokorejského nukleárního programu.

Mezinárodní rozhovory o jaderném programu jsou na mrtvém bodě

„Tato návštěva bude hlavně zaměřena na posílení bilaterálních vztahů a 60. výročí (komunismu v Číně). Ale jaderné téma určitě také přijde na přetřes,“ uvedl Ču Feng z Pekingské univerzity. „Hlavní otázkou je, zda KLDR půjde za svá současná prohlášení a přímo vyjádří ochotu vrátit se k šestistranným rozhovorům (o odzbrojení),“ dodal.

Mezinárodní rozhovory o severokorejském nukleárním programu začaly před šesti lety, ale teď právě jsou na mrtvém bodě. KLDR účast na nich vypověděla letos, když si za nové zbrojní testy vysloužila v červnu další potrestání v podobě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Tento dokument KLDR zakazuje další jaderné a raketové testy a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod.

Mezinárodních rozhovorů se dosud účastnily kromě obou korejských států také Čína, Rusko, USA a Japonsko. Pchjongjang nyní usiluje o bilaterální rozhovory s Washingtonem, který ale chce, aby jednání pokračovala v šestistranném obsazení.

Severokorejská armáda
Zdroj: ČT24