Velitel pákistánského Talibanu je podle USA mrtvý

Washington - Americké tajné služby se domnívají, že Hakimulláh Mahsúd, který nahradil v čele radikálního pákistánského hnutí Taliban zabitého Baitulláha Mahsúda, je mrtvý. Podle pátečního oznámení amerických úřadů Hakimulláh údajně zahynul v přestřelce s konkurenční povstaleckou skupinou před několika týdny. Hakimulláh se stal velitelem pákistánského Talibanu poté, co jeho předchůdce Baitulláha zabila v 5. srpna raketa odpálená z amerického bezpilotního letounu.

Pokud skutečně padl další velitel odnože Talibanu, jde o velkou ránu pro pákistánské povstalce. Radikálové, kteří jsou svazkem různorodých skupin a kmenových frakcí, bojují zejména proti pákistánským silám, posílají však rovněž bojovníky do sousedního Afghánistánu, kde válčí proti vojákům NATO.

Podle páteční zprávy pákistánských zpravodajských služeb byl údajně koncem srpna v Pákistánu rovněž zabit vůdce Uzbeckého islámského hnutí a operační velitel Al-Káidy Tahir Juldašev. Podle pákistánského Talibanu je ale tato zpráva nepravdivá.