Po nedělním volebním debaklu budou v německé SPD padat hlavy

Berlín - Německá sociálnědemokratická strana (SPD) si po zdrcující volební porážce zvolí v polovině listopadu nového předsedu, jenž nahradí 69letého Franze Münteferinga. Ten dnes potvrdil, že se o předsednický post už ucházet nebude. SPD, která v nedělních volbách do Spolkového sněmu zaznamenala nejhorší výsledek ve své poválečné historii, pořádá volební sjezd 13.-15. listopadu v Drážďanech.

Münteferinga nenahradí Frank-Walter Steinmeier, poražený kandidát na spolkového kancléře a dosluhující ministr zahraničí. Ten byl dnes téměř devadesátiprocentní většinou zvolen předsedou parlamentní frakce SPD, a nahradil tak Petera Strucka, jenž v parlamentu končí.

Ještě předtím třiapadesátiletý Steinmeier oznámil, že se nebude ucházet o post předsedy strany, protože stranické úkoly podle něj mají být rozloženy na více osob. Podle německých médií by se novým šéfem SPD mohl stát dosavadní německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel.

Osobní odpovědnost z nedělního debaklu vyvozují i další funkcionáři SPD. Post generálního tajemníka strany v Drážďanech nebude obhajovat Hubertus Heil, kterého by podle spekulací médií mohla nahradit Andrea Nahlesová, představitelka levého křídla strany. Z nejvyšších pater politiky sestoupí i jedna z nejvýraznějších postav SPD, její místopředseda a dosavadní ministr financí Peer Steinbrück. Spekuluje se, že by jej německá kancléřka Angela Merkelová mohla nominovat na místo evropského komisaře nebo do Mezinárodního měnového fondu.

Německá sociální demokracie v nedělních volbách získala jen 23 procent hlasů, což je o více než 11 procentních bodů méně než v předchozích spolkových volbách v roce 2005. Dosud vládní strana tak míří do opozice a v roli koaličního partnera křesťanských demokratů (CDU/CSU) kancléřky Merkelové ji nahradí liberální svobodní demokraté (FDP).

Frank-Walter Steinmeier
Zdroj: ČT24