Írán odpálil rakety Šaháb-3 s doletem 2000 kilometrů

Teherán - Írán dnes odpálil několik raket, mezi nimiž byly i dvě typu Šáhab 3, které mají dolet až 2000 kilometrů. Krátce předtím Íránci vypálili cvičně v rámci vojenského cvičení, které začalo v neděli, rakety středního doletu s dosahem 700 kilometrů. Uvedla to dnes íránská státní televize. V neděli Íránci prý úspěšně odpálili několik raket krátkého doletu, dnes testují rakety dlouhého doletu. Vypálené rakety středního doletu v rámci vojenského cvičení byly typu Šaháb 1 a Šaháb 2 s dosahem 300 až 700 kilometrů.

Íránská televize Press TV vysílala záběry z testu rakety Šaháb-3 a za muslimské modlitby oznámila, že byl test úspěšný. Touto zbraní, kterou Írán již vyzkoušel loni, je možné z íránského území zasáhnout Izrael. Íránské vedení se netají nepřátelstvím k židovskému státu a prezident Mahmúd Ahmadínežád mu upírá právo na existenci.

Teherán ke zkouškám přistoupil krátce poté, co v pátek oznámil, že buduje nové podzemní zařízení na obohacování uranu. Cvičení, na němž by jinak nebylo nic výjimečného, tak začalo v ovzduší mezinárodního znepokojení z pokračování jeho kontroverzního jaderného programu. Před schůzkou Íránu a šesti velmocí příští čtvrtek v Ženevě pak raketové testy podle pozorovatelů nutně vypadají jako demonstrace síly.

Írán prý neporušuje normy mezinárodního práva

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hasan Kaškaví se dnes pokusil rozptýlit obavy z nového zařízení na obohacování uranu. Továrna se buduje u Kómu a podle mluvčího „v ničem neporušuje normy mezinárodního práva“. Toto zařízení bude podobně jako zařízení už vybudované v Natanzu otevřeno pro inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Kaškaví řekl, že je Teherán „všechny otázky související s novým nukleárním provozem připraven vyjasnit“.

Šéf Íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí už předtím řekl, že Írán nehodlá v tomto zařízení obohacovat uran 235 na víc než na pět procent, tedy na úroveň odpovídající jenom civilnímu, a nikoli vojenskému využití. Íránci ale minulý týden přiznali, že umí vyrobit centrifugy nové generace, které chtějí instalovat v Natanzu. Írán popírá, že se pokouší vyrobit atomovou bombu.

Íránské střely a jejich dolet

Vydáno pod