Německo ratifikovalo Lisabon, stále se čeká na Česko, Irsko a Polsko

Berlín - Německý prezident Horst Köhler dnes svým podpisem dokončil ratifikaci Lisabonské smlouvy v Německu. Smlouvu reformující Evropskou unii neratifikovaly z 27 zemí EU už jen Irsko, Polsko a Česká republika. Takzvaný Lisabon může vstoupit v platnost až poté, co ji ratifikují všechny členské státy EU.

Irové, kteří už Lisabon jednou odmítli loni v červnu, budou o smlouvě napodruhé rozhodovat v referendu příští sobotu. V Polsku a České republice dokument čeká na podpisy eurokritických prezidentů.

Zatímco hlava polského státu Lech Kaczyński čeká na výsledky irského referenda, Václav Klaus nechce o osudu Lisabonské smlouvy rozhodovat dříve, než český Ústavní soud posoudí připravovanou stížnost některých senátorů z ODS na tuto smlouvu a už podanou stížnost na novely o vázaném mandátu pro vládu.

Podle plánů by Lisabonská smlouva měla začít platit od ledna 2010, ale právě protahování ratifikačního procesu v Česku může i tento termín ohrozit.

Také v Německu ratifikační proces pozdržely ústavní stížnosti. Německý Ústavní soud v červnu podmínil ratifikaci smlouvy úpravou doprovodných zákonů tak, aby při rozhodování o evropských záležitostech upevnily pravomoci německého parlamentu. Obě jeho komory už zákony schválily a ve středu je podepsal i Köhler. Další stížnost na schválené právní normy předtím německý Ústavní soud zamítl.

Vydáno pod