Honduraská vláda ochotna jednat se Zelayou, klade si ale podmínky

Tegucigalpa - Dočasný šéf honduraského státu Roberto Micheletti chce jednat se svrženým prezidentem Manuelem Zelayou, který po pondělním návratu do vlasti vyhledal azyl na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě. Do země se vrátil po tříměsíčním pobytu v exilu přesto, že mu hrozí zatčení. Na velvyslanectví se ocitl v obležení honduraskou policií a armádou.

Micheletti, který se stal nejvyšším představitelem honduraského režimu v červnu po svržení Zelayi a jeho vyhnání ze země, řekl, že bude se svrženým prezidentem mluvit, pokud uzná platnost prezidentských voleb vypsaných na listopad. Zdůraznil, že Zelaya se ale nemůže vrátit jako prezident a musí být postaven před soud, protože je obviněn ze zpronevěry státních prostředků.

Micheletti: Zelaya může na velvyslanectví zůstat až deset let

Honduras stále v politické krizi (zdroj: ČT24)

Brazilské velvyslanectví je obklíčeno stovkami policistů a vojáků, kteří brání komukoli se k objektu přiblížit. Policisté v úterý obušky, slzným plynem a vodními děly rozehnali tisíce přívrženců svrženého prezidenta, kteří ho přišli podpořit nehledě na zákaz vycházení. Tři desítky lidí byly při srážkách s policií zraněny.

Budovu velvyslanectví dnes opustilo asi 85 Zelayových stoupenců a část personálu zastupitelského úřadu. Zelaya je uvnitř se svou rodinou, má u sebe také zhruba 40 dalších přívrženců. Dočasně byla v budově odpojena elektřina a voda. Podle svědků přivezl vůz OSN k ambasádě jídlo. Micheletti prohlásil, že Zelaya může zůstat v budově velvyslanectví „pět nebo deset let“, bude-li chtít, čímž naznačil, že jeho režim nehodlá ve sporu ustoupit.

V budově brazilského velvyslanectví se podle agentury AFP tísní tři stovky lidí včetně Zelayi a jeho blízkých. Jsou však údajně bez elektřiny, podle některých zpráv i bez pitné vody.

Micheletti ujistil, že nechce v žádném případě jít do konfrontace s jiným národem, ale vyzval Brazílii, aby Zelayiu vydala honduraským úřadům, aby mohl být souzen, nebo aby mu udělila politický azyl.

Brazílie dnes vyzvala k naléhavému zasedání Rady bezpečnosti OSN o Hondurasu, protože je „znepokojena bezpečností prezidenta Zelayi a bezpečností zaměstnanců svého velvyslanectví v Tegucigalpě“.

V Tegucigalpě platí zákaz vycházení

Ulice honduraského hlavního města jsou většinou prázdné, nejezdí doprava, školy, obchody i úřady jsou v souvislosti se zákazem vycházení zavřené. Micheletti nechal zavřít také všechna čtyři mezinárodní letiště. Na všech hlavních silnicích byly zřízeny kontrolní zátarasy, aby bylo možné kontrolovat případný pohyb Zelayových přívrženců směrem k hlavnímu městu.

Manuel Zelaya
Zdroj: ČT24