Jelcin dožil ve zlaté kleci pod přísnou kontrolou Kremlu

Moskva – První ruský prezident Boris Jelcin strávil penzi ve „zlaté kleci“: Kreml mu odposlouchával telefon a kontroloval, kdo jej navštěvuje. Ve své nové knize to tvrdí bývalý ruský premiér a Jelcinův blízký spolupracovník Michail Kasjanov. Z jeho knihy, která by měla vyjít počátkem října, uveřejnil v těchto dnech úryvky týdeník The New Times.

Penzi trávil Jelcin v luxusním vládním sídle a bylo ho často vidět na významných sportovních akcích. Zůstával ale stranou politického života. Vladimir Putin, který ho v roce 2000 nahradil v prezidentské funkci, přinutil Jelcina oslavit 75. narozeniny v Kremlu a kontroloval prý seznam jeho hostů. „Jelcin byl velice rozhořčen, že ho donutili slavit narozeniny v Kremlu, a ne tak, jak si představoval on - svobodně, neformálně,“ napsal Kasjanov. „Myslím, že konečně pochopil, že žije život vězně ve zlaté kleci. Když si to uvědomil, byla to pro něj pochopitelně tragédie.“

Putin krátce po nástupu k moci v roce 2000 požádal své ministry, aby Jelcina kvůli jeho chatrnému zdraví nechali na pokoji. Tato záminka k ukončení schůzek ale ve skutečnosti měla exprezidenta izolovat, vysvětlil ve Studiu ČT24 spolupracovník ČT Libor Dvořák. Jelcin věděl, že mu odposlouchávají telefon, a snažil se tomu vzdorovat. „Když mi budeš chtít zavolat, kup si nový mobil, párkrát zavolej a pak ho zahoď,“ poradil prý Kasjanovovi.

Jelcin podle Kasjanova u příležitosti svých 75. narozenin v roce 2006 nestál o osobní schůzku s Putinem a tato nechuť setkat se prý byla oboustranná. Putina sice Jelcin nikdy veřejně nekritizoval, nicméně nad některými jeho kroky vyjadřoval nevoli: Například se mu nelíbilo, že jeho nástupce obnovil sovětskou hymnu.

Boris Jelcin

Vládl Kremlu od roku 1991, pětkrát úspěšně odolal pokusu o sesazení a nečekaně abdikoval v prosinci 1999. Bývalý komunistický aparátčík se stal prvním ruským prezidentem a svého času byl symbolem opatrné demokratizace Ruska. Tato pověst ale notně utrpěla vpádem ruských jednotek do Čečenska. Jeho jméno je také spojeno s pádem komunismu a zánikem Sovětského svazu, za což dodnes sklízí obdiv i kritiku. Zemřel 23. dubna 2007 ve věku 76 let. Jeho nástupcem v prezidentské funkci se v roce 2000 stal Vladimir Putin.