V proměnu kubánské politiky pod vedením Raúla Castra nikdo nevěří

Havana - Castro střídá Castra. Skoro po padesáti letech prezidentování nahradil chřadnoucího Fidela mladší bratr Raúl. V posledních měsících ukázal vstřícnou tvář: nabídl jednání Američanům a zavázal se podepsat základní pilíře Všeobecné deklarace lidských práv. Ve skutečné změny na Kubě ale věří málokdo.

O hlavu menší a o pět let mladší Fidelův bratr slibuje uvolnění. První hodiny 76letého Raúla Castra v úřadě ale podle komentátorů moc naděje nedávají. Hned po zvolení sice mluvil o zrušení některých ekonomických omezení, neřekl ale, co přesně myslí. Navíc dal jasně najevo, že nehodlá vystoupit z Fidelova stínu: „Vůdce kubánské revoluce je jedinečný, Fidel je Fidel. Jak všichni dobře víme, je nenahraditelný,“ prohlásil. 

Hladká volba v kubánském parlamentu nebyla překvapením. V zahraničí se Raúlovi Castrovi dostalo nejvýraznější podpory ze strany tradičního kubánského spojence, Venezuely: „Náš dobrý přítel, kamarád a soudruh byl zvolen kubánským prezidentem. Pozdravme Raúla Castra aplausem!“ vyjádřil radost venezuelský prezident Hugo Chávez. 

Zbytek světa je opatrnější. „Kuba prochází změnami. Nemyslím si ale, že bychom měli rušit hospodářské emargo, dokud se politické podmínky na Kubě výrazně nezmění,“ soudí Joseph Biden, předseda zahraničního výboru Senátu USA. Kubánští emigranti ve floridském Miami se zvolením Raúla Castra počítali. Přesto byli zklamáni.

Raúl provázel svého bratra od počátku jeho revoluční kariéry. Je držitelem světového rekordu v nepřetržitém pobytu v ministerské funkci. Resort obrany vede už od roku 1959.