Ahmadínežád: Usekneme vám ruku dřív, než stisknete kohoutek!

Teherán - Žádná cizí velmoc se nemůže odvážit k útoku na Írán. V projevu k 29. výročí začátku osmileté íránsko-irácké války to prohlásil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Vyzval také cizí země ke stažení armád z Iráku a Afghánistánu. Íránci si výročí připomněli kromě jiného vojenskou přehlídkou, na níž představili i nový systém protiletadlové obrany. Jedno z vojenských letadel účastnících se exhibičního letu se ale jižně od Teheránu zřítilo, zahynulo sedm lidí.

„Žádná velmoc není tak smělá, aby zaútočila na Írán, protože my jsme nyní zkušenější a silnější než kdykoli předtím. Naše armáda usekne ruku komukoli, kdo bude chtít vystřelit na Írán dřív, než dotyčný stihne zmáčknout kohoutek,“ řekl prezident v projevu přenášeném televizí. Dodal k tomu, že vojenská kapacita Íránu má výhradně obranný charakter. O útoku na Írán se hovoří v souvislosti s jeho jaderným programem.

Když Ahmadínežád hovořil o situaci v Afghánistánu a Iráku, doporučil zemím, které mají v těchto státech své armády, aby vojsko „stáhly domů a využily ohromné vojenské náklady k řešení domácích problémů“. „Bude to tak pro vás lepší. Jak jste viděli v Iráku a Afghánistánu, nikdo z tamních lidí s přítomností cizích vojsk nesouhlasí. Podstatou všech konfliktů v této oblasti je přítomnost cizích armád,“ řekl prezident.

Při havárii letounu zahynulo sedm lidí

Při havárii bojového letounu přišlo během přehlídky o život sedm lidí. Podrobnosti o příčině neštěstí ale íránské úřady zatím nezveřejnily, protože pokračuje vyšetřování.

V Íránu se výročí války s Irákem připomíná každoročně vojenskými přehlídkami. Na té letošní se objevily rakety Šaháb-3 s doletem 2000 kilometrů a také nová raketa Sedžíl. Tu Írán poprvé testoval loni a její dolet je údajně rovněž 2000 kilometrů. Na nákladních autech s nápisy Pryč s Izraelem a USA byly i rakety kratšího doletu, bezpilotní letadla a stíhačky místní výroby. Írán kvůli údajně hrozícím leteckým útokům americké armády ze sousedního Iráku a také Afghánistánu začátkem roku přeorganizoval armádu, aby zkvalitnil protivzdušnou obranu.

Irácko-íránský konflikt (1980-1988)

Je považován za jednu z nejkrvavějších válek 20. století. Padl při ní milion lidí, ztráty Íránu se odhadují na 300 tisíc osob. Příčinou byly vleklé pohraniční spory. Válka začala v září 1980, kdy irácké jednotky vstoupily na území Íránu; příměří bylo uzavřeno v létě 1988.