Barták bude dnes jednat o další spolupráci s USA

Washington - Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták dnes bude ve Washingtonu jednat se svým americkým protějškem Robertem Gatesem o další vojenské spolupráci obou zemí. USA ve čtvrtek oznámily, že ustupují od plánu na umístění prvků protiraketové obrany v Česku a Polsku. Dnešní jednání se bude týkat i naplňování smluv o vojenské a vědecké spolupráci, které ČR a USA v této souvislosti podepsaly. Spojené státy chtějí vytvořit nový systém protiraketové obrany, který by bral víc v úvahu stupeň íránské nebo jiné hrozby. Původně USA počítaly s tím, že v Česku vznikne radarová základna a v Polsku protiraketová sila. Systém měl být zaměřen na hrozbu raket dlouhého doletu, nová varianta by měla čelit střelám krátkého a středního doletu.

Podle Bartáka čtvrteční vyjádření americké administrativy další spolupráci obou zemí nijak neovlivní. „V případě, že se budeme bavit o našem jiném nebo dalším zapojení do nové architektury, tak bude stoupat,“ řekl ve čtvrtek ve Washingtonu. Dodal, že Češi si na dnešním jednání vyslechnou stanovisko americké strany a uvidí, kde lze hledat „styčné body“. Podle Bartáka jde o to, aby spolupráce, která vyplývá z uzavřených smluv, fungovala dál a nebyla ovlivněna rozhodnutím USA.

Ministr zahraničí Jan Kohout ve čtvrtek navrhl Američanům, aby vyslali českého vědce v americkém raketoplánu na Mezinárodní vesmírnou stanici nebo například zřídili ve střední Evropě pobočku známé vojenské akademie West Point. Podle Bartáka projekt protiraketové obrany, která by měla být zaměřena proti nebezpečí raketového útoku z Íránu, rozhodně nekončí. „Naopak, kdo to takto doma interpretuje, tak bohužel neví přesně, o čem je řeč. Řeč je o tom, že tento proces naopak bude urychlen, je o tom, že ta hrozba trvá, ta hrozba je reálná,“ podotkl Barták.

Barták bude jednat v USA (zdroj: ČT24)

V současné chvíli podle něj v rámci protiraketové obrany není nutné rozmisťovat radar na území České republiky. „Uvidí se, jaký bude další postup během následujících dvou až pěti roků,“ uzavřel český ministr obrany. Gates ve čtvrtek řekl, že USA místo štítu v Česku a v Polsku rozmístí v Evropě lodě s protiraketovým systémem. Pozemní obranný systém chtějí začít rozmisťovat ve druhé fázi okolo roku 2015 a podle Gatese o něm nyní jednají s Prahou a Varšavou. V úvahu prý ale přicházejí i jiné evropské země. Jde o rozmístění mobilních obranných raket.

Barták dnes bude s Gatesem mimo jiné jednat i o nákupu dvou dopravních letounů C-130 Hercules.