Americký radar zřejmě v Česku nebude

Washington - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy nejspíš ustoupí od projektu protiraketové obrany, jehož součásti mělo být vybudování základen protiraketové obrany v Polsku a Česku. S odvoláním na zdroje to uvedl list Wall Street Journal. Bílý dům se tak prý rozhodl proto, že íránský raketový program nepostupuje tak rychle, jak se očekávalo. Radar v Česku a raketové silo v Polsku měly chránit Evropu a Spojené státy právě před íránskými raketami dlouhého doletu. Americký prezident Barack Obama o situaci v noci na dnešek již dokonce informoval českého premiéra Jana Fischera. Oficiální české komentáře ke kroku americké administrativy dosud nejsou k dispozici. Mluvčí premiéra Fischera Roman Prorok zatím jen naznačil, že stanovisko bude zveřejněno až odpoledne po jednání s vládní delegací.

Podle The Wall Street Journal zakládá Washington svou novou strategii na přesvědčení, že íránský program vývoje raket dlouhého doletu nepokračuje tak rychle, jak se původně předpokládalo. Podle listu se Američané po posouzení plánu na vybudování protiraketového deštníku ve střední Evropě kloní k názoru, že větší nebezpečí představují pro Evropu íránské rakety středního a krátkého doletu.

Původní záměr systému protiraketové obrany, s nímž přišla administrativa exprezidenta George Bushe, počítal s raketovou základnou v Polsku a radarem v Česku. Zahraniční média připomínají, že změna názoru Washingtonu zřejmě potěší Rusko, které proti plánu na projekt ostře protestovalo. Obama údajně řeší dilema, zda zbrzdit postupný pokrok ve vzájemných vztazích s Ruskem, které se záměrem Spojených států nesouhlasí, anebo zda zklamat své dva spojence ze Severoatlantické aliance.

Obamova vláda plán protiraketového štítu znovu posoudí

Obamova vláda se zavázala, že projekt protiraketového štítu namířený proti státům, jako je Irán nebo Severní Korea, znovu posoudí. Polský list Gazeta Wyborcza nedávno uvedl, že Obamova vláda si nyní přeje spíš instalovat protirakety na lodích a na základnách v Izraeli a v Turecku.

WSJ ovšem připomíná, že bývalí i současní členové americké administrativy zřejmě ponechají otevřenou možnost pro to, že by se projekt protiraketové obrany ve střední Evropě znovu nastartoval. A to v případě, že by Írán v budoucnosti pokročil ve vývinu raket dlouhého doletu.

Americký prezident už popsal situaci Fischerovi

Obama již o situaci v noci informoval premiéra ČR Jana Fischera. Představitelé jeho vlády budou dnes odpoledne v Praze také informovat českou reprezentaci. Americký ministr obrany Robert Gates a zástupce šéfa sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA generál James Cartwright by podle AP měli dnes mít tiskovou konferenci, jež by se měla týkat právě plánů ohledně protiraketové obrany. V pátek by se s Gatesem údajně měl setkat ministr obrany Martin Barták, který je tento týden na pracovní cestě ve Spojených státech.

Obama nastoupil do úřadu nerozhodnutý v otázce, zda pokračovat v plánu budování protiraketového obranného systému v Evropě, v jehož rámci měl být v České republice umístěn radar a na území Polska antirakety. Oznámil proto, že nechá plán přezkoumat. Jeho vláda se nicméně nikdy nevyjadřovala o tomto projektu s velkým nadšením, dodává AP.

Vydáno pod