Pořadatelé Diamond Race chtějí trest pro bavorské policisty

Praha - Pořadatelé nedávné automobilové akce Diamond Race se domáhají u bavorského ministerstva vnitra trestu pro policisty, kteří jim 3. září zadrželi auta a osobní věci. Podle nich to totiž bylo protiprávní. O pomoc žádají i ministerstvo vnitra a zahraničí. V Česku ale zřejmě organizátorovi hrozí správní řízení a půlmilionová pokuta. Další závod luxusních aut projede Českem možná už na konci září. Policie ale zatím o ničem neví.

Milionářská akce Diamond Race načíná další etapu, dva týdny po ukončení závodu žádají pořadatelé vrácení zabavených diamantů a potrestání německých policistů.

„Účastníci nebyli podezřelí z žádného trestného činu, přesto jim zabavili kamery, peněženky, doklady a prohledávali jim auta i pokoje,“ uvádí právník pořadatelů Diamond Race František Šejnosta.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Mluvčí hornofalckého policejního prezidia v Regensburgu Thomas Plössl popisuje situaci jinak: "Policie musela okamžitě závodu zabránit a vozidla  zajistila. Šlo o to, aby nemohla pokračovat. Pokuta by je od toho určitě neodradila.

Česká policie nezasáhla

Veidnen se tak 3. září stal pro všechny účastníky závodu neplánovaným cílem. Pořadatelé akce si stěžují na způsob práce policie. Podle nich byla účastníkům Diamantového závodu zabavena auta a doklady, tak zůstali ponecháni. Navíc bavorské úřady zabavily i diamanty, které měly být výhrami pro vítěze.

Češi, kteří o závodu německou stranu informovali, tak razantní nebyli. „Nelze takový postih řešit preventivně, tedy v případě pouhého podezření,“ vysvětluje náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.

Právník Kněžínek s postojem české policie ale nesouhlasí: „Svou povahou ohrožovala (auta závodníků) bezpečnost provozu a bylo možné využít toto obecné oprávnění, které je v zákoně již mnoho let.“

Závod to nebyl, tvrdí pořadatelé

Pořadatelé stále trvají na tom, že nešlo o závod: „Neměli jsme startovní čáru, neměli jsme cílovou čáru,“ říká Milan Markovič. Kamery přitom jasně zaznamenaly situaci na startu, kdy pořadatelé upozorňovali přihlížející, aby uvolnili cestu, protože závodníkovi „již běží čas“. Na D5 pak vozy jely mnohem rychleji, než je dovoleno.

Akcí Diamond Race se už zabývají právníci ministerstva dopravy. Rozhodují o správním řízení. „Pokud právníci řeknou, že byl spáchán přestupek, tak šlo o neoprávněné zvláštní užívání komunikace a hrozí zde pokuta až půl milionu korun,“ uvádí mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Pořadatelé Diamond Race se možného správního řízení neobávají.

Další závod luxusních aut projede Českem na konci září

Českem má na konci září projet další závod luxusních aut s názvem Berlin Vicerally. Padesát vozů vyrazí z Německa a zamíří do Španělska. Policie o připravované akci neví, podle serveru iDnes.cz přitom závod povede po dvou dálnicích napříč celou zemí. Sportovní vozy by měly do Česka dorazit 30. září večer. Hranice zřejmě překročí na přechodu Petrovice u Ústí nad Labem, do metropole pojedou po dálnici D8 a z metropole budou vyjíždět po D1 směrem na Brno.