Peking si stěžuje, že se dalajlama schází se západními představiteli

Peking – Číně se nelíbí, že se tibetský duchovní vůdce dalajlama schází se zahraničními představiteli. Protesty Pekingu přicházejí poté, co se dalajlama setkal se třemi vysoce postavenými poradci amerického prezidenta Baracka Obamy. Navíc dalajlama stojí také o setkání se samotným Obamou, ten se do toho ale zřejmě nepohrne.

Poradkyně Bílého domu Valerie Jarrettová, státní tajemnice Maria Oterová a Obamův poradce v oblasti mezinárodních otázek Michael Strautmanis v pondělí diskutovali s dalajlamou v jeho sídle v indické Dharamsále o pomoci, kterou by mohl Washington nabídnout k řešení tibetské otázky. Dalajlama se navíc po schůzce netajil tím, že by se rád sešel i s Obamou. K tomu by mohlo dojít dokonce už začátkem října, kdy bude dalajlama na cestě po USA. 

Není ale zatím jisté, zda se bude chtít americký prezident s tibetským duchovním vůdcem vůbec setkat. Obama se totiž snaží o zlepšení vztahů s Čínou a tomu by rozhodně taková schůzka neprospěla. 

Když Tibeťané v roce 1949 odmítli čínský návrh na pokojné připojení, vtrhla čínská armáda v říjnu 1950 na tibetské území, které Číňané o rok později anektovali. Přes slib zachování národní a územní autonomie se však Tibet dočkal soustavného porušování náboženské svobody a základních lidských práv. 

10. března 1959 vrcholil odpor Tibeťanů proti praktikám Číny. Ve Lhase vypuklo povstání, ke kterému se připojilo více než 20 tisíc lidí. Čína ale zasadila tvrdý úder. Zásah vojenských jednotek stál život 87 tisíc Tibeťanů. Dalajláma uprchl do Indie a v exilu je dodnes.