FBI provedla v Queensu protiteroristickou razii

New York - Američtí federální agenti s místní policií prohledali několik domů v newyorské čtvrti Queens. Je to součást protiteroristického vyšetřování. Podle listu New York Times získaly úřady podezření vůči skupině lidí, kteří údajně sympatizují s radikální ideologií al-Káidy. Agenti ale neodhalili žádné hrozící spiknutí.

Pondělní policejní zátah v newyorské čtvrti Queens vyvolala přítomnost osoby sledované kvůli kontaktům s teroristickou skupinou al-Káida. Zátahu se zúčastnili newyorští policisté i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle agentury Reuters byly zatčeni čtyři Bosňané. Případ se stále vyšetřuje. O akci byli informováni i členové Kongresu, ale mnoho informací zatím zůstává utajeno.

Republikánský poslanec Peter King řekl, že sledovaná osoba přijela o víkendu do New Yorku, ale později město opustila. „Agenti FBI si předchozí večer vyžádali povolení k prohlídce. Je důvod domnívat se, že jde o spojení s al-Káidou nebo lidmi, kteří tuto skupinu podporují. Nejednali (policie) by tak rychle, kdyby nebyli přesvědčeni o hrozbě,“ řekl King.

Demokrat Charles Schumer, jehož o akci informoval ředitel Robert Mueller, sdělil, že teroristický útok bezprostředně zřejmě nehrozí. O detailech se odmítl bavit, protože prý zůstávají tajné. „Nic bezprostředně nehrozí, policie je nyní velmi schopná vysledovat potenciálně nebezpečné aktivity. Toto byla preventivní záležitost,“ řekl. Zátah prý nemá nic společného s tím, že byl v pondělí ve městě prezident Barack Obama.

Zátah se odehrál v přistěhovalecké čtvrti Queens

Neupřesněné zpravodajské zdroje agentury AP sdělily, že zatím není jasné, kdo měl být terčem případného útoku ani kdo měl akci provést. Jeden z těchto zdrojů ale řekl, že je hrozba útokem velmi reálná a naléhavá. Policisté však v prohledaných bytech nenašli bomby ani jiný materiál připravený k zaútočení.

Zátah se odehrál v části Queensu obývané přistěhovalci. Jeden z manželských párů sice otevřel dveře novinářům a potvrdil, že v bytě byli policisté, ale další informace podat odepřel. Další ze sousedů viděl policisty v blízkosti svého domu ve tři hodiny ráno místního času.