V Pákistánu dopadeni čtyři vůdci a mluvčí Talibanu

Péšávar - Pákistánská armáda dopadla v údolí Svát na severozápadě země čtyři významné velitele Talibanu a jejich mluvčího. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na pákistánské vojenské zdroje. Pákistánská armáda spustila operaci na severu země na konci dubna. Bezpečnostním jednotkám se už podařilo většinu území od extremistů vyčistit.

Pákistánská armáda pokračuje v rozsáhlé vojenské operaci proti členům Talibanu a zaznamenává další úspěchy. Dnes se vojákům podařilo v údolí Svát, které bývalo ještě na jaře baštou radikálů, dopadnout „velké ryby“ - čtyři velitele, z nichž nad jednoho byla dokonce vypsána tučná odměna deset milionů rupií (víc než 2 miliony korun), a mluvčího Muslima Chána. Ten byl původně mluvčím jen pro údolí Svát, od srpna ale působí jako mluvčí celé pákistánské odnože Talibanu. 

Pákistánská armáda zahájila ve Svátu a v přilehlých okresech v Severozápadní pohraniční provincii rozsáhlou operaci letos na jaře, kdy členové Talibanu začali prosazovat svůj vliv na území stále blíž hlavnímu městu Islámábádu. 

Vládním jednotkám se podařilo extremisty z větší části údolí vytlačit. Na několik místech ovšem armáda v bojích ještě pokračuje.  

Údolí Svát
Zdroj: ČT24
Vydáno pod