Venezuela uznala nezávislost Abcházie a Jižní Osetie

Moskva – Venezuelský prezident Hugo Chávez během návštěvy Moskvy oznámil, že Venezuela uzná nezávislost separatistických gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie. Oba regiony jako nezávislé zatím uznalo jen Rusko a Nikaragua. Levicový prezident řekl v Kremlu svému ruskému protějšku Dmitriji Medveděvovi, že jeho země bude obě tyto oblasti, které většina světa vnímá jako součást Gruzie, považovat „ode dneška za suverénní státy“.

„Velmi brzy přijmeme opatření, abychom navázali diplomatické vztahy s těmito zeměmi,“ prohlásil Chávez. „Díky, Hugo, učinil jsi vážné a významné prohlášení,“ řekl prezident Medveděv. „Osud těchto států nám není lhostejný a já ti chci za toto rozhodnutí poděkovat,“ dodal. K poděkování se připojil i abchazský prezident Sergej Bagapš, který přislíbil „rozvoj těch nejtěsnějších politických i ekonomických vztahů s Venezuelou“.

Rusko uznalo nezávislost obou regionů v srpnu 2008 poté, co silou potlačilo pokus Gruzie obsadit separatistickou provincii Jižní Osetie, které se od ní odtrhla v 90. letech. Gruzie, podporovaná Evropskou unií a Spojenými státy, odsoudila ruský krok jako nelegální a vyzvala k respektování své územní celistvosti.

Vydáno pod