Salvadorská policie zatkla pět podezřelých z vraždy dokumentaristy Povedy

San Salvador - Policie v Salvadoru zatkla pět podezřelých z vraždy francouzského dokumentaristy Christiana Povedy. Čtyři z nich jsou členy gangu Mara 18 a jejich pátým komplicem je policista. Francouzského filmaře našla policie minulý týden v autě s prostřelenou hlavou u hlavního města San Salvador. Třiapadesátiletý dokumentarista několik let natáčel film právě o činnosti gangu včetně jeho iniciačních rituálů, braní drog a charakteristického tetování členů.

Zatčený policista podle vyšetřovatelů gangu Mara 18 řekl, že Poveda je policejní informátor, ačkoliv to nebyla pravda. Rozkaz k vraždě prý dal jeden z členů této zločinecké skupiny Nelson Lazo Rivera, jenž je v současnosti ve vězení asi 30 kilometrů od salvadorské metropole, kde si odpykává trest za jiné zločiny. Kromě policisty byli zatčeni čtyři členové gangu.

Salvadorský prezident Carlos Mauricio Funes už minulý týden krátce po nálezu Povedova těla prohlásil, že je vraždou hluboce zasažen, a vyzval úřady, aby zahájily pečlivé vyšetřování a viníci byli postaveni před soud.

Gang Mara 18

Verbíři tohoto gangu, jemuž se také říká armáda dětí, se orientují na mladistvé z chudinských čtvrtí. Gang do Střední Ameriky pronikl ze Spojených států v 90. letech, jen v Salvadoru má dnes na 16 tisíc členů a je odpovědný za 60 procent vražd v zemi. Vláda proti němu vede zatím nepříliš úspěšnou rozsáhlou policejní kampaň. Hlasitým kritikem tvrdých policejních razií byl i Poveda, který upozorňoval hlavně na kořeny pouličního násilí - bezvýchodnou chudobu a neexistující sociální péči pro mladé.