Domy z kontejnerů – bydlení za babku

Paříž - S ekonomickou krizí je možné se vypořádat všelijak. Kdo nemá kvůli recesi na normální dům, může si postavit bydlení ze starých lodních kontejnerů. Takové domy začali vyrábět ve Francii. Je to mnohem levnější než klasické cihlové budovy. Díky tomu si vlastní dům mohou dovolit i lidé s menším rozpočtem.

Kontejnery mají jednotnou velikost a zapadají do sebe jako stavebnice lego. Jejich pořizovací cena není vysoká, přístavy se často starých kontejnerů zbavují. Navíc dům nemusí v konečné podobě vůbec vypadat jen jako obydlená plechová krabice. Kontejnery totiž nejsou vidět. Staví se podle normálních architektonických plánů. 

„Každému se to líbí. A nikdo nechce věřit, že je to dům z kontejnerů. Připadá jim to nemožné,“ říká Blanche Geiler, ředitelka stavební firmy Batolic. 

Domy postavené z kontejnerů (zdroj: ČT24)

Levné, ekologické, funkční…

Typický kontejnerový dům má tři místnosti a jeho kovové vnitřnosti nejsou vidět ani uvnitř, ani zvenčí. Za sto metrů čtverečních obytného prostoru zájemci zaplatí polovinu než za stejně velkou stavbu z cihel. První francouzský model byl hotový za tři týdny a stavebníci na něj použili 4 kontejnery. 

„Je to ekologické. Na konstrukci používáme staré kontejnery, kterých jsou plné přístavy. Nejsou zapotřebí žádné cihly, a ušetří se tak energie na jejich výrobu,“ vypočítává výhody prodejce firmy Batiloc Maurice Ratzmann. 

Zájemců o toto levné bydlení přibývá. A o stavby z lodních kontejnerů se začínají zajímat i městské úřady. Podobné projekty už se uchytily i v Nizozemsku, Rakousku a Německu.