Wintonovy děti po 70 letech znovu opouštějí pevninskou Evropu

Hoek van Holland (Nizozemsko) - Ještě dnes večer odplují Wintonovy děti z Nizozemska do Velké Británie. Mají za sebou tři dny putování po trase, kterou je v podvečer druhé světové války odvezly vlaky vypravené Britem Nicholasem Wintonem. Díky jeho odvaze přežilo nacistické běsnění v Evropě 669 hlavně židovských dětí. Zítra vlak dorazí na londýnské nádraží Liverpool Street Station, kde Sir Winton „své děti“ osobně přivítá.

Záchrana měla v roce 1939 čekat i na dalších 250 dětí. Vlakem měla jet i třináctiletá Ruth Federmanová. „Přišli jsme na nádraží a Němci nás vlakem nenechali jet a poslali nás domů. A já jsem byla ráda, že jsem šla domů k mamince,“ vzpomíná Ruth Federmanová, která měla z Prahy odjet 1. září 1939.

Život jí nakonec zachránila teta. Sehnala víza do Izraele, kde Ruth žije už 70 let s velkou rodinou. Patří k pouhým čtyřem dětem z nevypraveného vlaku, o kterých se ví, že přežily. „Matka a můj bratr šli do Terezína a pak do Osvětimi. To je všechno, co vím,“ říká Ruth Federmanová.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Holandský přístav je poslední zastávkou vlaku Winton train v pevninské Evropě. Odsud pasažéři odplují trajektem do anglického přístavu, kde se k nim přidá dalších 5 zachráněných Wintonových dětí.