Případ Politkovské se musí znovu prošetřit, rozhodl soud

Moskva - Ruský nejvyšší soud dnes rozhodl o tom, že případ zavražděné novinářky Anny Politkovské se musí došetřit. Vyhověl tak žádosti rodiny zastřelené žurnalistky a kritičky Kremlu. Příbuzní požadovali prověření případu kvůli propuštění tří údajných pachatelů pro nedostatek důkazů a také kvůli tomu, že vlastní vykonavatel vraždy dosud uniká.

„Je to jediné správné rozhodnutí a my je podporujeme. Vyšetřovatelé mají novou možnost případ osvětlit,“ okomentoval syn zavražděné novinářky Ilja Politkovský rozhodnutí nejvyššího soudu.   

V případu je totiž neobjasněno stále mnoho detailů. Není jasné, kdo si vraždu objednal, navíc samotný vrah Rustam Machmudov je stále na svobodě. „Příště bude případ postoupen soudu teprve tehdy, až bude Rustam Machmudov dopaden,“ uvedla prokurátorka Věra Paškovská. 

Politkovskou, která se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska, jež nebyly po chuti ruskému vedení, zastřelil nájemný vrah 7. října 2006 ve vchodu do domu, ve kterém v Moskvě bydlela. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění.