Rakouští policisté zastřelili mladíka, šlo zřejmě o nepřiměřenou obranu

Vídeň – Policisté, kteří stříleli proti dvěma mladíkům, co údajně kradli v supermarketu s elektronikou v rakouské Kremži, se nemuseli bránit žádnému útoku. Prokázala to prý rekonstrukce incidentu na místě činu. Při zásahu policisté vypálili na dva zloděje při dobré viditelnosti. Jeden z mladíků – čtrnáctiletý chlapec – na následky střelných zranění při převozu do nemocnice zemřel.

Případ vyvolal v Rakousku velký zájem veřejnosti. Právníci rodiny oběti dnes oznámili, že policisté zřejmě zasáhli proti dvěma mladíkům nepřiměřeně. „Rekonstrukce činu prokázala, že smrtelný výstřel do zad byl vypálen za dobré viditelnosti a že tu nebyla útočná či nutná obranná situace,“ uvedli právníci podle APA ve svém stanovisku. 

Dva mladíci se začátkem srpna vloupali do supermarketu s elektronikou Merkur, přivolaní policisté se je snažili zadržet. Při zásahu zazněly výstřely. Čtrnáctiletý hoch dostal zásah do zad. Při převozu do nemocnice zemřel. Jeho sedmnáctiletý komplic byl také postřelen. Policisté se bránili, že v obchodě byla tma a zloději na ně zaútočili. Chlapec, který přežil, ale tvrdí, že na ně hlídka střílela, když utíkali. 

Pár dní po nešťastné srpnové události policie zadržela osmadvacetiletého Rumuna, který byl třetím podezřelým z krádeže v supermarketu. Objevily se zprávy o tom, že oba hochy mohl k činu navést.