Skotský parlament odmítl osvobození atentátníka z Lockerbie

Edinburgh - Skotský parlament dnes odmítl nedávné rozhodnutí skotské vlády, která propustila na svobodu libyjského atentátníka. Abdal Basat Muhammad Midžrahí byl propuštěný ze skotského vězení dvacátého srpna, protože umírá na rakovinu prostaty. Byl jediným odsouzeným za atentát na americké letadlo. V roce 1988 při něm zemřelo 259 cestujících a 11 obyvatel skotské obce Lockerbie.

Skotský parlament dnes odhlasoval, že s vládním rozhodnutím o propuštění Libyjce nesouhlasí. Rozhodly o tom hlasy opozice, proti osvobození bylo 73 zákonodárců, pro jen 50. Hlasování je ale do značné míry jen symbolické a nebude mít pro skotskou vládu žádné důsledky.

Spekulace kolem propuštění atentátníka se množí

Skotský parlament znovu o Midžrahím (zdroj: ČT24)

Britský týdeník The Sunday Times o víkendu napsal, že vězeň byl propuštěn na základě dohody britské vlády z roku 2007 o ropných dodávkách z Libye. Před týdnem ale skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill ujišťoval, že za tím nejsou žádné politické, diplomatické nebo ekonomické úvahy, že vše bylo v souladu se skotským právem, a za svým rozhodnutím si proto stojí.

The Sunday Times získal dva dopisy, které v roce 2007 zaslal britský ministr spravedlnosti Jack Straw svému skotskému protějšku Kennymu MacAskillovi. V prvním dopise z 26. července 2007 Straw prohlašuje, že je pro to, aby byl Midžrahí, který si tehdy ve Skotsku odpykával svůj trest, vyloučen z projednávané dohody o vydávání vězňů mezi Velkou Británií a Libyí. Ve druhém dopise z 19. prosince 2007 Straw informoval MacAskilla, že změnil názor s ohledem na zjevné zájmy Velké Británie a že Midžrahí již nemá být z dohody jmenovitě vyloučen.

Premiér Brown dnes jakoukoli dohodu s Libyí popřel

Britský premiér Gordon Brown dnes řekl, že propuštění Midžrahího nesouviselo s žádnou dohodou s Libyí. „Na naší straně nebyla žádná konspirace, žádné krytí zločinu, žádná dvojí hra, žádná ropná smlouva, žádný pokus o navádění skotských ministrů, žádné moje osobní ujišťování plukovníka Kaddáfího,“ zdůraznil Brown na konferenci o zaměstnanosti v Birminghamu.

„Snažili jsme se, aby bylo Libyjcům i všem ostatním jasné, že šlo o rozhodnutí skotské vlády,“ dodal ministerský předseda. Připustil jedině souvislost s národním zájmem „posílit koalici v boji proti mezinárodnímu terorismu“. Ministr zahraničí David Miliband dnes potvrdil, že Brown byl pro propuštění Midžrahího, Londýn ovšem v této věci podle něj nehrál žádnou aktivní roli. Případ byl v kompetenci skotské vlády.

Někdejší agent libyjské tajné služby Midžrahí strávil ve vězení osm let. Vinu vždy popíral. Na palubě letadla společnosti Panam zahynulo 270 lidí. Téměř dvě třetiny obětí byli Američané, kteří také ostře výrok skotského parlamentu odsoudili.