Na Guamu havaroval neviditelný bombardér B-2

Guam - Na Andersenově vzdušné základně amerického vojenského letectva na tichomořském ostrově Guam dnes havaroval těsně po startu takzvaný neviditelný bombardér B-2. Dvoučlenná posádka se stihla zachránit.

„Piloti prošli lékařskou prohlídkou a jejich zdravotní stav je dobrý,“ konstatuje prohlášení amerického vojenského letectva.

Mluvčí vojenského letectva neposkytla k nehodě, ani k přítomnosti stroje na Guamu žádné podrobnosti. Bombardér B-2 má stejně jako další dvacítka těchto strojů trvalou základnu na Whitemanově leteckém středisku v americkém státě Missouri.

Bombardér měl na Guamu plnit úkoly v rámci pravidelné rotace, jejímž cílem je posílit americkou přítomnost v oblasti asijsko-pacifického regionu v době, kdy další americké síly byly přemístěny do Iráku a Afghánistánu. Guam, který spadá pod svrchovanost Spojených států, leží asi 6000 kilometrů jihozápadně od Havaje.

B-2, jehož hodnota se pohybuje kolem 1,2 miliardy dolarů, využívá nejvyspělejších technologií, které mu umožňují uniknout radarovému zaměření, nebo ho alespoň velmi ztížit. Tím se mimořádně snižuje i nebezpečí, že by nepřátelské síly mohly tento stroj sestřelit. Dolet téměř 10.000 kilometrů bez doplnění paliva umožňuje nasazovat B-2 i ve velmi vzdálených oblastech.

Stroje B-2 byla nasazeny do operací například v Afghánistánu, v Iráku či v Srbsku.

  • Tichomořský ostrov Guam, který náleží ke Spojeným státům americkým zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9660.jpg
  • Tichomořský ostrov Guam, který náleží ke Spojeným státům americkým zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9661.jpg