Íránský parlament jedná o ministrech nové vlády

Teherán - Íránský parlament dnes zahájil debatu o kandidátech na ministry nové vlády, které navrhl prezident Mahmúd Ahmadínežád. O navržených členech kabinetu bude parlament intenzivně jednat tři dny. Zasedání parlamentu začalo hodinovým projevem prezidenta Ahmadínežáda. Nová vláda má podle něj mít 21 ministrů včetně tří žen, což by bylo poprvé od revoluce v roce 1979. Parlament musí všechny ministry jednotlivě schválit.

„Vláda chce snížit závislost země na příjmech z ropy,“ řekl také Ahmadínežád. Írán je druhým největším vývozcem ropy v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a žije především ze svých příjmů z ropy. Prezident ale navrhl snížit export suroviny a naopak v Íránu rozvíjet výrobu ropných produktů.

Prezident rovněž obhajoval jmenování žen do kabinetu: „Poprvé od revoluce jsou ženy ve vládě. Je to velká událost. Abychom mohli budovat ideální společnost, musíme reagovat na oprávněná očekávání lidí,“ řekl.

Duchovní Ahmad Chatámí:

„Islám ženy respektuje. To však neznamená, že se jim mají nechávat významné společenské pozice.“

V kabinetu se vůbec poprvé od založení Íránské islámské republiky v roce 1979 objevují tři ženy, a to Marzíja Vahídová Dastdžerdiová v čele ministerstva zdravotnictví, Fáteme Adžorlúová jako ministryně sociální péče a Súzán Kešavárzová jako ministryně školství.

Výběr ministrů kritizovali četní konzervativní poslanci, kteří zejména zdůrazňují, že kandidátům chybějí zkušenosti.

Mezi klíčovými ministry je odstupující šéf diplomacie Manúčehr Mottakí, který by měl být ministrem zahraničí znovu. Do strategicky významného postu ministra ropného průmyslu byl jmenován dosavadní ministr obchodu Masúd Mír Kázemí. Na post ministra obrany navrhl Ahmadínežád Ahmada Vahídího, kterého od roku 2007 hledá Interpol kvůli údajné spoluúčasti na atentátu na budovu židovské charitativní organizace v Argentině v roce 1994, při němž zemřelo přes 80 lidí.