V Japonsku zřejmě po půlstoletí drtivě zvítězila opozice

Tokio – Opoziční Demokratická strana Japonska (DPJ) pravděpodobně drtivě zvítězila v dnešních předčasných volbách. Podle odhadů po uzavřenívolebních místností získala nejméně tři stovky ze 480 křesel v dolní komoře japonského parlamentu. Průzkumy veřejného mínění ji před volbami jasně favorizovaly. S největší pravděpodobností tak v Japonsku skončí půlstoletí téměř nepřerušované vlády konzervativní Liberálnědemokratické strany (LDP) dosavadního premiéra Taróa Asa. V čele vlády jej s největší pravděpodobností nahradí předseda a zakladatel DPJ Jukio Hatojama. Aso oznámil, že odstoupí z čela své strany.

Konzervativci z Liberálně demokratické strany vládli bez 11 měsíců nepřetržitě od konce války. Lídr opoziční DPJ Hatojama ale voliče přesvědčil, aby tomu udělali přítrž: „Japonsko bylo dotlačeno na samou hranu propasti, kde už se dál beze změny vlády neudrží. Chci, aby to voliči pochopili a pomohli demokratické straně převzít moc.“

V předvolební kampani se oba hlavní rivalové soustředili především na problémy spojené s klesající ekonomikou země, rychlým stárnutím japonské populace a stoupajícím národním dluhem. Hatojama slíbil změnu: zahraniční politiku a bezpečnost méně závislou na USA a posílení vztahů s asijskými sousedy. Doma se profiloval spíš v neekonomických sférách. V ekologii, sociálním zabezpečení a školství. Ačkoliv je 62letý Hatojama v politice od roku 1986, v mnoha ohledech je neznámou entitou. Jako vůdce je nevyzkoušený.

Japonské volby přinesly mocenskou změnu (zdroj: ČT24)

Právě dlouhý pobyt v opozici ale jiní naopak pokládají za výhodu – kvůli jeho těsnějšímu kontaktu s lidmi. Původně strojírenský inženýr s doktorátem ze Stanfordu porážkou dosavadního premiéra Asa završil rodinnou ságu: rivaly o premiérský post byli před druhou světovou válkou a v 50. letech už jejich dědečci.

Vydáno pod