Rusko po dvou týdnech pustilo finské námořníky

Moskva - Po téměř dvou týdnech vyslýchání dnes ruská tajná služba propustila ruskou posádku finské lodi Arctic Sea, která byla koncem června za podezřelých okolností unesena. Informovala o tom agentura Interfax, podle níž se námořníci setkali na nádraží ve městě Archangelsk s rodinnými příslušníky.

Arctic Sea plující pod maltskou vlajkou byla unesena při plavbě Lamanšským průlivem. Po víc než třech týdnech ji osvobodila ruská vojenská plavidla u Kapverdských ostrovů. Osm údajných únosců bylo zadrženo, patnáctičlenné ruské posádce se nic nestalo.

Ruská tajná služba však námořníky zadržela, aby zjistila, zda mezi nimi neměli únosci komplice. Po dnešním propuštění přiznali, že se při výsleších necítili příliš dobře. Žádné podrobnosti k únosu ani k výslechům v Moskvě ale podle Interfaxu nesdělili.

Kapitán zůstal na lodi

Podle agentury DPA není ani jasné, zda se na svobodu dostali všichni členové posádky, nebo jen část. Ruský námořní expert Michail Vojtěnko uvedl, že propuštěno bylo všech zadržovaných 11 mužů, internetový portál Life.ru psal o devíti. Kapitán a tři zbývající námořníci jsou stále na palubě Arctic Sea, kterou ruské námořnictvo přepravuje do černomořského přístavu Novorossijsk.

Doplout by tam měla zhruba v první zářijové dekádě a ruská armáda ji tam chce prozkoumat, zda nevezla nějaký tajný náklad místo oficiálně uváděného dřeva. Spekuluje se totiž, že plavidlo transportovalo zbraně nebo drogy. Po jeho osvobození se však na palubě nic takového nenašlo.

Všech osm údajných únosců, pocházejících převážně z Estonska, si v Moskvě již vyslechlo obvinění z únosu, za což jim hrozí až dvacetileté vězení. Zadržení vinu odmítají a tvrdí, že jsou ochránci přírody, kteří se ve švédských vodách dostali do problémů a Arctic Sea je zachránila.