Na severu Barmy propukly boje, tisíce lidí prchají do Číny

Rangún/Peking - Na severu Barmy vypukly tvrdé boje mezi vládními jednotkami a milicemi etnických Číňanů. Nejméně jeden člověk při nich zemřel a několik desítek lidí bylo zraněno. Podle odhadů OSN z oblastí střetů už uteklo na 30 000 lidí, kteří zamířili do sousední jihočínské provincie Jün-nan. Vůdce milicí Pcheng Ťia-šeng řekl, že jeho muži během čtvrtka a pátku zabili přes 30 vládních vojáků a více než 50 jich zajali. On sám prý řídí operace milicí z barmského území. Jeho vyjádření však nelze nezávisle ověřit.

Několik dní trvající násilnosti propukly, když barmská vojenská junta vyslala do provincie Šan při hranicích s Čínou vládní síly s cílem získat nad touto oblastí před volbami plánovanými na příští rok kontrolu.

Provincii obývají převážně potomci etnických Číňanů, jejichž ozbrojené milice před lety uzavřely dohodu s juntou o neútočení. Nyní ji ale vypověděly a vyzvaly další nebarmská etnika jako Šan a Wa, aby se k nim připojila.

Nepokoje si zatím podle tiskových agentur vyžádaly jednu potvrzenou oběť. Je jí Číňan zabitý bombou, jež dopadla v pátek přes hranici na čínské území. Při explozi bylo zraněno několik dalších lidí. Celkem si boje podle nemocničních zdrojů vyžádaly přes dvacet zraněných.

„Je tam naprostý chaos - úplná válka. Stále opakují, že s tím skončí, pak ale začnou nanovo,“ vylíčila dění asi dvacetiletá barmská Číňanka Li Ťiao, která dnes utekla do jihočínského města Nan-san poté, co se střelba začala blížit k její vesnici.

V Nan-sanu a jeho okolí vyrostlo sedm táborů pro uprchlíky. Vláda provincie Jün-nan tvrdí, že v nich přebývá asi 10 000 lidí, kteří odešli z Barmy. Podle OSN je jejich počet nejméně trojnásobný.

Vydáno pod