V Urumči začíná soud, obviněným hrozí trest smrti

Peking – Přes dvě stovky lidí půjdou před soud kvůli etnickým násilnostem, které počátkem července ovládly neklidnou čínskou provincii Sin-ťiang. Soudy začnou tento týden v hlavním městě Urumči. Mezi nejčastější obvinění patří ničení veřejného majetku, krádeže, žhářství, navádění davu k násilí nebo vražda, za niž hrozí trest smrti. Při střetech mezi muslimskými Ujgury a etnickými Číňany zemřelo 197 lidí, 1 700 jich bylo zraněno a 1 500 jich policie pozatýkala. Podle deníku China Daily bylo zadrženo 718 lidí.

Mezi důkazní materiál patří podle deníku více než 3 300 předmětů, včetně cihel a holí potřísněných krví, dále pak 91 videonahrávek a 2 169 fotografií. Podle China Daily se procesy budou konat v metropoli západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde se toto nejhorší etnické násilí na čínském území za posledních několik desítek let odehrálo. Ve městě budou kvůli soudům ještě více posílena bezpečnostní opatření.

Červencové nepokoje v Sin-ťiangu

Při nepokojích se střetli původní obyvatelé Sin-ťiangu, muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chanové, v Číně většinové etnikum, kteří v posledních letech do regionu za aktivní podpory čínských úřadů masově migrují. Násilí se rozpoutalo poté, co čínská policie zastavila původně poklidnou demonstraci ujgurské mládeže, která protestovala proti zabití dvou Ujgurů při etnické potyčce v jedné továrně v jižní Číně. Řada Ujgurů se domnívala, že v továrně byly usmrceny desítky až stovky ujgurských dělníků. Demonstrující mládež po zásahu policie začala v Urumči rozbíjet okna, pálit auta a napadat Chany. Ti se o dva dny později vydali do ulic k odvetným akcím. Většina mrtvých jsou údajně Chanové.

Záběry čínské televize z nepokojů v Urumči (zdroj: ČT24)

Obviněné bude obhajovat 170 ujgruských a 20 chanských advokátů. Čínská vláda by rovněž mohla využít chystaných soudních procesů k podpoře svého tvrzení, že nepokoje vyprovokoval exilový Světový kongres Ujgurů, v jehož čele stojí někdejší veleúspěšná ujgurská podnikatelka Rebija Kadírová. Ta ale toto nařčení odmítá. Kadírová požaduje, aby bylo vyšetřeno zmizení nejméně deseti tisíc ujgurských demonstrantů, kteří se prý od nepokojů pohřešují.

  • Čínská autonomní oblast Sin-ťiang autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1066/106591.jpg
  • Rebija Kadírová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1016/101558.jpg