Výsledky afghánských voleb můžou být kvůli podvodům ohroženy

Kábul - Obvinění z volebních podvodů při nedávných prezidentských volbách v Afghánistánu jsou natolik vážná, že by mohla ovlivnit výsledky. Oznámila to komise zabývající se volebními stížnostmi, která od čtvrtečních voleb dostala 225 stížností. Podle šéfa komise Granta Kippena je mezi nimi 35 obvinění ohrožujících volební výsledek. Týkají se prý jak hlasování o prezidentovi, tak o provinčních radách.

Předběžné výsledky mají být zveřejněny až v úterý, ale za vítěze se už prohlásili dosavadní prezident Hamíd Karzáí a bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. Ten v sobotu Karzáího obvinil z využití státního aparátu ke zfalšování výsledků v jižních provinciích. Dnes řekl, že může svá obvinění dokázat. „První zprávy, které máme, jsou znepokojující. V celém Afghánistánu mohou být tisíce podvodů,“ řekl dnes na tiskové konferenci. Další z kandidátů ukázal novinářům roztrhané volební lístky, na nichž prý bylo jeho jméno, avšak pracovníci ve volebních místnostech je vyhodili.

Pozorovatelé říkají, že volby byly věrohodné, ale zároveň třídí vznesené stížnosti. Těch nejzávažnějších je prý 35 a většinou se týkají manipulace s hlasy. Kippen očekává, že případů bude víc, protože zatím byly shromážděny jenom ty z Kábulu a z provinčních metropolí.

Hlavní afghánská skupina pozorovatelů tvrdí, že nejčastější jsou případy, kdy se volební pracovníci, kteří měli být nezávislí, pokoušeli v místnostech voliče ovlivnit ve prospěch určitých kandidátů. Pozorovatelé také zaznamenali, že hlasy odevzdali lidé, kteří ještě neměli volební oprávnění.

Zvláštní zmocněnec amerického prezidenta Richard Holbrooke řekl, že sporné volby jsou i v USA a že očekává, že se vynoří určité pochybnosti i v Afghánistánu. „Vůbec by mne to nepřekvapilo, očekávám to. Ale nepředbíhejme situaci,“ řekl v rozhovoru, který poskytl televizi AP v provincii Herát. USA si prý s hodnocením regulérnosti afghánských voleb počkají až na výrok volební komise a komise, která se zabývá stížnostmi. Oficiální výsledky se očekávají až v září. Nezíská-li žádný z kandidátů přes 50 procent hlasů, bude se pravděpodobně v říjnu konat vyřazovací kolo.

Volby v Afghánistanu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod