Bratislava protestuje proti maďarské provokaci v den výročí okupace

Bratislava - Slovensko-maďarské vztahy procházejí další zatěžkávací zkouškou. Na soukromou návštěvu do slovenského Komárna dnes vpodvečer dorazí maďarský prezident László Sólyom. Chce tam promluvit při odhalení sochy krále Štěpána I. - zakladatele uherského státu. Slovenská politická reprezentace to v den 41. výročí okupace Slovenska vojsky Varšavské smlouvy vnímá jako provokaci a ohradila se proti návštěvě oficiální diplomatickou cestou. Sólyom navvzdory tomu hodlá na Slovensko přijet.

Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák maďarskému prezidentovi soukromou návštěvu Slovenska nedoporučil. „Máme důvody domnívat se, že tato návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům. Pokud prezident László Sólyom nechce, aby k tomu došlo, návštěvu neuskuteční,“ prohlásil Lajčák. Slovenský prezident Ivan Gašparovič rovněž vyzval svého maďarského kolegu, aby dnes na Slovensko nejezdil.

Nejvyšší ústavní politici i představitelé všech hlavních politických stran už dříve v tomto týdnu označili cestu Sólyoma na Slovensko v den výročí okupace Slovenska za nevhodnou. Reprezentanti maďarské menšiny na Slovensku naopak nevidí v návštěvě problém. „Byla řádně ohlášená diplomatickou cestou. Za nepřijatelné považuji, že se předseda vlády dopředu snaží vystrašit maďarského prezidenta a účastníky setkání možnými problémy s extremisty,“ řekl předseda Strany maďarské koalice Pál Csáky.

Maďarský prezident soukromě Slovensko navštívil také koncem roku 2007 a už tehdy to vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Bratislavou a Budapeští. Tradičně komplikované vztahy mezi oběma státy se zhoršily po vytvoření slovenské vlády v roce 2006, jejíž součástí se stala z nacionalismu obviňovaná Slovenská národní strana (SNS).