Merkelová obhájila v žebříčku nejmocnějších žen první místo

New York - První dáma Spojených států Michelle Obamová debutovala v žebříčku nejmocnějších žen světa časopisu Forbes. Skončila ale až na čtyřicátém místě. První místo obhájila německá kancléřka Angela Merkelová, před devíti topmanažerkami velkých společností, převážně ze Spojených států.

Merkelová, která bude své místo letos v září obhajovat ve volbách, podle časopisu Forbes uspěla, protože vede čtvrtou největší ekonomiku světa. Druhou nejmocnější ženou světa je podle Forbesu znovu Sheila Bairová, předsedkyně Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Na její umístění v žebříčku, kde Bairová loni debutovala, měla vliv její role při záchraně bank ve Spojených státech.

Časopis Forbes každoročně sestavuje žebříček nejmocnějších žen. Hodnotí přitom jak jejich ekonomický vliv, tak mediální ohlas nebo jiná kariérní kritéria. Proto se v první desítce objevují především špičkové manažerky velkých světových firem jako například PepsiCo, Anglo American či Kraft Foods.

Oproti loňsku se do první desítky letos nedostala bývalá ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová. Mezi prvních deset se naopak probojovaly šéfky chemických koncernů DuPont a Sunoco.

Z národnostního hlediska je v první desítce nejvíce Američanek, a to šest. Merkelová je jako Němka osamocená, po jedné zástupkyni mají ještě Francie, Singapur a Británie. Američanky pak drtivě převažují i v celém žebříčku. Češka se v něm neumístila žádná.

Vydáno pod