Kanada si pochvaluje víza pro Čechy

Ottawa – Kanadské úřady si libují, jak je zavedení vstupních víz pro Čechy účinné. Počet žadatelů o azyl se totiž zásadně snížil. I proto Ottawa nebude spěchat na to, aby byla víza zrušena, jak požadují Češi. V současné době navíc ani neprobíhají jednání, která by měla na současném stavu něco změnit, tvrdí Kanada.

„Kanada neplánuje revizi rozhodnutí o zavedení víz,“ řekl mluvčí ministerstva pro občanství, přistěhovalectví a multikulturalismus Nicholas Fortier. Kanada totiž zavedením víz dosáhla toho, co chtěla – snížila počet žadatelů o azyl. Od poloviny července požádali v Kanadě o azyl pouze tři Češi, za posledních 14 dní před zavedením víz přitom podalo žádost 155 Čechů.

Kanada dnes také vyvrátila, že by s Čechy jednala o změně vízové politiky, jak uváděli v minulých dnech někteří představitelé české vlády. „Čeští a kanadští představitelé jsou v pravidelném kontaktu o celé řadě otázek. Ale nejsou žádná jednání nebo diskuse o záležitosti víz jako takových,“ uvedl Fortier.

Naposledy tedy přišlo toto téma na přetřes koncem července v Bruselu, kde o omezení jednali zástupci obou stran i s představiteli Evropské komise. Tato schůzka nepřinesla ale žádný konkrétní závěr.

Kanada turistická víza pro Čechy opětovně zavedla 14. července kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl z České republiky. Kanada českým občanům podle agentury CP vydala 2 500 víz v období mezi 14. červencem a 7. srpnem. Schválila tak 99,4 procenta žádostí. Pouze 15 žádostí bylo odmítnuto.